Udnyttelse af ledige? EU støtter gratis arbejdskraft
Arbejdspladser kan ansætte unge nyuddannede til at arbejde gratis op til et år som led i et nyt EU-projekt. EU kalder det praktik - en forsker kalder det systematiseret løntrykkeri. Scanpix / modelfoto
Virksomheder kan ansætte unge højtuddannede som gratis arbejdskraft med støtte fra EU-Kommissionen.

Få en ung, frisk, veluddannet ledig til at arbejde gratis i et helt år - vi betaler!

Sådan lyder et tilbud fra EU-Kommissionen til virksomheder og organisationer i Europa, skriver Djøf-bladet.

Kommissionen har afsat 14,7 milliarder Euro til et projekt, som skal hjælpe nyuddannede universitetskandidater i job, og som en del af projektet kan de unge ledige komme i såkaldt praktik i en virksomhed i op til et år. Den nyuddannede får hvad der svarer til mellem 2.000 og 3.200 danske kroner om året i et stipendie fra Kommissionen, og virksomheden får gratis arbejdskraft.

Udnyttelse og løntrykkeri

Ungdomsarbejdsløsheden i Europa er på hele 25 procent, og projektet skal derfor hjælpe unge med en kandidatuddannelse ind på arbejdsmarkedet.

Men ordningen er dybt problematisk og minder om udnyttelse, lyder kritikken fra Jørgen Stamhus, som er lektor på Institut for Økonomi og ­Ledelse ved Aalborg Universitet.

- Når man har et eksamensbevis i hånden, så er man ­ikke i målgruppen for praktik længere. Så skal man finde et job på jobmarkedet. For mig at se, er det en institutionalisering af noget løntrykkeri på EU-plan. Her sætter EU-Kommissionen det jo i system, og det, synes jeg, er meget problematisk, siger han til Djøf-bladet.

Ikke praktik, men lønarbejde uden løn

Selvom EU-Kommissionen kalder ordningen for praktik, er der ingen krav til læreplaner og uddannelsesmæssigt indhold, ligesom opholdet heller ikke giver de unge ECTS-points og ikke er en del af deres uddannelse, i og med at de unge er færdige med at gå på universitetet. Derfor er der egentligt bare tale om almindeligt lønarbejde uden løn, siger Jørgen Stamhus.

EU-Kommissionens talsperson for Uddannelse, Kultur, Ungdom og Sport, Nathalie Vandystadt, har ikke villet stille op til interview med Djøf-bladet, men afviser kritikken og understreger, at EU-Kommissionen betragter opholdet som en del af de unges uddannelse - selvom de altså er færdigtuddannede.