Ny LO-formand: Sosu'er skal ikke arbejde til de er 70
LO's formand Lizette Risgaard mener ikke, det er rimeligt, at dem, der har arbejdet siden de var 18 år, skal gå på pension samtidig som dem, der først kom ud på arbejdsmarkedet som 28-årig. Foto: Erik Refner / Scanpix
Tilbagetrækningsalderen skal ikke være ens for alle. Den skal afhænge af, hvilket job du har, og hvornår du er kommet ud på arbejdsmarkedet. Det mener LO-formand Lizette Risgaard.

Hver fjerde faglærte tror ikke selv på, at hun kan holde til at arbejde til pensionsalderen. Og det kan heller ikke være rigtigt, at man skal arbejde, til man er 70 år, hvis man har haft et fysisk hårdt arbejde, siden man var 18 år. Det mener LO's nye formand, Lizette Risgaard.

- Vi skal til at se på, hvad vi kan kræve af forskelige muligheder for at trække sig tilbage på en ordentlig måde, uden man er totalt nedslidt og ikke har noget tredje aldersliv, siger hun.

LO har endnu ikke lagt sig fast på, hvad de vil tage med til de kommende trepartsforhandlinger med regeringen og arbejdsgiverne.

- Men for mig at se vil det være et meget interessant emne at tage med, siger Lizette Risgaard.

Hun er utilfreds med, at skiftende regeringer de seneste år har hævet alderen for, hvornår man kan gå på efterløn og pension.

- Så vi må finde en anden måde at sikre, at social- og sundhedsassistenter ikke behøver at arbejde, til de er 70 år, siger hun.

Retfærdig tilbagetrækning

Fra år 2030 kan vi først trække os tilbage fra arbejdsmarkedet, når vi er 68 år. Men pensionsalderen kommer til at følge levealderen, og derfor kan de, der fødes i dag, først gå på pension, når de bliver 74 år.

Og så er det ligegyldigt, om man er begyndt at arbejde, når man er 18 eller 28 år.

- Det er klart, at dem, der kom ud på arbejdsmarkedet som 18-årige, bliver hurtigere slidt ned end dem, der først begynder at arbejde 10 år senere, efter de har taget en lang uddannelse, siger Lizette Risgaard.

Derfor mener hun, at tilbagetrækningsalderen skal afhænge af, hvilket job man har haft, og hvor længe man har været på arbejdsmarkedet.

- Vi skal finde en retfærdig måde at trække sig tilbage efter et godt og langt arbejdsliv, uden man skal stå med hatten i hånden, siger hun.

Mange overenskomster giver allerede mulighed for, at man kan trappe langsomt ud af sit job, først en dag om ugen, og så to dage om ugen.

- Men det er jo ikke alle steder, man kan det. Så vi må prøve at stikke nogle aftaler sammen, der passer til de forskellige dele af arbejdsmarkedet, siger hun.

Men det kan ikke klares med overenskomstaftaler alene.

- Noget kan være baseret på overenskomster, men staten skal også understøtte en del af det, siger den nye LO-formand.