Advarsel: Din mobiltelefon kan være kræftfremkaldende
Pas på med at tale for meget i telefon uden et headset. Foto: Colourbox/free
Det kan stadig ikke udelukkes, at mobiltelefoner er skyld i kræftsygdomme. Se, hvordan Sundhedsstyrelsen anbefaler dig at tale i telefon.

Nej, din telefon er sandsynligvis ikke kræftfremkaldende. Eller er den? Forvirringen er total, og forskere kan ikke lægge diskussionen om sundhedsrisikoen ved at bruge mobiltelefoner død.

Nu skriver det amerikanske forbrugerråd, Consumer Reports, at vores smartphones stadig giver anledning til bekymring.

Så skal vi helt lade være med at bruge mobiltelefoner? Nej, mener Consumer Reports.

Men...

- Vi har nogle bekymringer. Der er ikke beviser for, at mobiltelefoner er kræftfremkaldende, og vi har helt sikkert brug for mere og bedre forskning. Men vi mener, at forskningen stiller nok spørgsmålstegn til, at det vil give mening at tage sig nogle forholdsregler baseret på sund fornuft, udtaler forskningschef ved Consumer Reports, Michael Hansen.

Consumer Reports anbefaler derfor, at man for så vidt muligt holder mobiltelefonen væk fra hovedet og kroppen og i stedet bruger video og sms til opkald plus et headset. Du bør heller ikke opbevare telefonen i dine bukser eller lommen i din bluse, lyder det.

De henviser bl.a. til, at 190 forskere fra 39 lande i fællesskab skrev en erklæring i maj måned i år, hvor de opfordrede FN, WHO og de nationale regeringer til at indføre strengere kontrol med den stråling, som mobiltelefoner udsender, når de modtager og sender radiosignaler til hinanden.

Hos Sundhedsstyrelsen henviser man til, at EU's såkaldte videnskabelige komite for stigende sundhedsrisici (SCENIHR) i januar i år har udgivet den seneste "Opinion on Potential health effects of exposure to electromagnetic fields (EMF).

Her fremgår det, at man heller ikke her kan dokumentere en sammenhæng mellem kræft i hjernen og brugen af mobiltelefoner.

Og i Kræftens Bekæmpelse er forskningsleder Christoffer Johansen da også skeptisk over for nogle af Consumer Reports' råd, men medgiver, at mobiltelefonens kræftrisiko ikke kan udelukkes af forskningen på nuværende tidspunkt.

Du behøver sandsynligvis ikke tage særligt hensyn til kroppen, som Consumer Reports påpeger, da de kræftformer, hvor der kan dokumenteres en potentiel sammenhæng melem mobilstråling og kræft, primært er tumorer i hovedet, især ørerne og hjernen, siger han.

- Og særligt når vi taler om langvarig brug af mobiltelefon og en særlig type af kræft i hjernen, kan vi ikke udelukke en risiko, da de første mobiltelefoner først blev udbredt i starten af 90'erne. Men der er ikke noget, der tyder på en sammenhæng, siger Christoffer Johansen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsat, at både børn, unge og voksne begrænser deres brug af mobiltelefoni, oplyser enhedschef for Statens Institut for Strålebeskyttelse, Mette Øhlenschlæger.

Sundhedsstyrelsens råd:

- Hold telefonen væk fra hovedet:

Brug håndfri funktion med øreprop eller head-set. På den måde er du mindre udsat for stråling, fordi mobiltelefonen ikke holdes ind mod øret.

- Mere sikkert at sms'e:

Brug SMS-beskeder i stedet for at tale i mobiltelefon. Ved brug af SMS-beskeder holder man mobiltelefonen længere væk fra kroppen.

- Fat dig i korthed:

Brug primært mobiltelefonen til korte samtaler.

- Har du styr på SAR-værdien?

Jo lavere SAR-værdi (strålingsværdi) en telefon har, des lavere strålingseffekt vil man normalt blive påvirket af.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

 

/ritzau/FOKUS