Så stor er andelen af utrygge danskere: Højeste niveau i 10 år
Det stigende antal utrygge danskere er "lidt bekymrende i et samfund, som vi ellers opfatter som trygt", mener professor Jørgen Goul Andersen fra Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet. Foto: Scanpix arkiv
Den seneste tryghedsmåling fra Trygfonden viser, at andelen af danskere, som føler sig utrygge, er den højeste i 10 år, skriver Politiken.

Andelen af utrygge danskere ligger på det højeste niveau i mere end 10 år. Fra 2004 til 2015 er andelen således steget fra 2,5 procent til 17,7 procent.

Det skriver Politiken lørdag på baggrund af den seneste tryghedsmåling fra Trygfonden.

Tendensen rammer bredt i befolkningen, men folk uden for arbejdsmarkedet føler sig mere utrygge end andre. Det stigende antal utrygge danskere er "lidt bekymrende i et samfund, som vi ellers opfatter som trygt", mener professor Jørgen Goul Andersen fra Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet. Han er en af hovedkræfterne bag rapporten.

Det er de nære ting i hverdagen, der gør folk utrygge - det drejer sig om bekymringer for privatøkonomi, jobsikkerhed og kriminalitet. Knap hver tredje svarer således i undersøgelsen, at de ikke er sikre på, at de har penge nok til alderdommen. Hver femte frygter at miste sit arbejde, og halvdelen af de uddannelsessøgende er bange for, om de overhovedet kan få foden inden for på arbejdsmarkedet.

Også velfærden bekymrer. Mere end hver anden føler utryghed ved, om man som ældre vil kunne få den pleje, som man har behov for. Og fire ud af ti føler sig ikke overbevist om, at de vil få den nødvendige sygdomsbehandling, hvis de bliver syge.

Det, der har overrasket forskerne bag rapporten mest, er danskernes relativt afslappede forhold til terrortruslen. Kun 11 procent af danskerne frygter at blive ofre for et terrorangreb, viser undersøgelsen.

- Når det gælder terror, tager danskerne det roligt. Terrortruslen er blevet et livsvilkår - lidt lige som orkaner og storme - de kommer engang imellem, og så må man forberede sig. Men terrortruslen er ikke noget, der får danskerne til at sove dårligt om natten. Hvis nogen af terroristerne havde håbet det, er deres mission komplet mislykket, siger Anders Hede fra Trygfonden til Politiken.