Indvandrerbander i voldsomt narkoopgør
AppleMark
To voldelige indvandrerbander på Sjælland er midt i et større opgør om narko. To topfigurer fra banden Black Cobras blev anholdt i går, men det er ikke slut af den grund.

Mindst 10 skud gennemborer en kiosk nær Christiania forrige fredag - en 17-årig dreng bliver ramt og overlever kun efter to operationer.

To måneder tidligere blæser 22 skud ud i natten i Hundige. Her bliver en Toyota godt gennemhullet, mens den 22-årige chauffør mirakuløst overlever.

Og de to drabsforsøg er blot udpluk af den kamp, der med narko og hævn som motiv har raseret på Sjælland de seneste år mellem to rivaliserende og kyniske indvandrerbander: Borhan-drengene - også kaldet Hundigegruppen - på den ene side, og landets største indvandrerbande Black Cobras på den anden.

»Vi kan spore opgøret helt tilbage til omkring år 2000, hvor et medlem forsøgte at dræbe en anden med en kniv. Og det er ikke blevet fredeligere siden,« siger vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen fra Midt- og Vestsjællands Politis særlige efterforskningsafdeling.

Hævn efter overfald

Hos politiet i området omkring Hundige og Greve på Sjælland kan man i alt finde mindst seks episoder, hvor banderne har skudt direkte på hinanden. To gange i 2001, igen i 2004 og året efter. Og så er der alle de episoder, som politiet ikke har hørt om.

I år har grupperne været særdeles aktive ¿ onsdag den 5. september bliver en 25-årig mand med tilknytning til Borhan-drengene opsøgt af 12-15 medlemmer fra Black Cobras ved Askerød-bebyggelsen i Hundige sent om aftenen. Banden tæsker ham, skyder ham på klos hold i benet med to skud og efterlader ham blødende.

Kort efter midnat 12 dage senere er en 22-årig mand med relation til Black Cobras på vej hjem. Pludselig lyder der skud mod hans Toyota. Han trækker selv sit våben, skyder tilbage og flygter.

Og igen forrige fredag er banderne involveret, da en 30-årig mand med tilknytning til Black Cobras bliver forsøgt skudt ned i en kiosk på Amager tæt ved Christiania. Den 30-årige overlever uden skrammer, mens en 17-årig dreng bliver ramt i maven. Gerningsmændene slipper bort.

Fængslet i går

De seneste skudepisoder har foreløbig ført til i alt ni anholdelser blandt de to forskellige bander, hvor tre medlemmer i de tidlige morgentimer i går blev anholdt. To af dem er blandt de absolutte topfigurer i Black Cobras, og de er nu varetægtsfængslet frem til 20. december.

Det betyder dog langt fra, at opgøret er slut.

»Vi har ikke optrævlet grupperne, men måske har vi pacificeret dem. I en periode,« siger Jens Møller Jensen fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Kamp om narko

I Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) holder man skarpt øje med indvandrerbanderne, som de senere år har spredt sig over hele landet.

»Der er en leder blandt banderne, men ikke noget strengt hierarki, som vi ellers kender det fra rockerne. Den ene dag går en person sammen med hårde forbrydere, der har siddet inde for afpresning og narko, og næste dag laver han småforbrydelser som tyveri af en mobiltelefon. På den måde har de samlet et stort antal medlemmer, som kan deltage i alle former for forbrydelser,« siger NEC-chef Kim Kliver.

Medlemmerne i de unge bander er tæt bevæbnet med skarpladte pistoler. Og under ransagninger har politiet fundet ecstasy-piller, kokain og store mængder ammunition. Og selvom de unge bander udadtil kæmper for ære, hævner hinandens drabsforsøg og prøver at skabe et sammenhold, så er det i bund og grund et spørgsmål om kolde kontanter.

»Det er en kamp om narkomarkedet. Kampen har mange udtryk, men det er dét, vi ser i øjeblikket,« siger Kim Kliver.

NEC vurderer, at der er i alt er omkring 145 hårde bandemedlemmer i Danmark.

faktaboks

Black Cobras

Formentlig landets største indvandrebande - dannet omkring år 2000. Hører hjemme i Roskilde og på den københavnske vestegn, men er også aktiv i det nordsjællandske. Består primært af statsløse palæstinensere, irakere, libanesere og andre med indvandrebaggrund. Ledet af Zuhair Nasser, der i øjeblikket sidder to år i fængsel for grov vold og narko. Politiet vurderer, at der i alt er omkring 145 hårde badekriminelle - og den største gruppe er med i Black Cobras.

Borhan-drengene

Også kendt som Hundigegruppen. Består af 10 til 30 primært unge med blandt andet tyrkisk baggrund - omkring 20-30 år. Holder til i Askerødbebyggelsen i Hundige.

Andre bander

Den Internationale Klub med hovedkvarter i Aalborg. Blågårdsbanden - en løs gruppering, som primært står bag hashklubber. Abdi-gruppen er en marokkansk bande fra Nørrebro. Ishøj-drengene har også været i spil i den københavnske kamp om hashmarkedet.