Skær mægleren væk: Spar op til 150.000 kroner
Det er nemt og bekvemt at få en ejendomsmægler til at sælge boligen - men det er også dyrt. Foto: CARSTEN SNEJBJERG/POLFOTO
Der er store besparelser at hente, hvis du vælger at sælge din bolig selv. Du skal dog selv sørge for alle de praktiske ting ved selvsalg.

Mange boligejere har i årevis været frustreret over det langsomme marked, og i mellemtiden fortsætter tendensen med selvsalg med at stige i Danmark. Der er nemlig store beløb at spare på at gå uden om ejendomsmægleren. Salæret for at få solgt en bolig svinger ofte fra 25.000 - 150.000 kroner, og de penge kan du beholde, hvis du vel at mærke er indstillet på at ordne både markedsføringen og salget af dit hus eller din lejlighed selv.

- Vi plejer at sige, at man i gennemsnit sparer 75.000 kroner ved selvsalg, lyder det fra Ricco Zuschlag, direktør hos Boliga, hvor tusindvis af boligejere dagligt ønsker at sælge uden om en ejendomsmægler.

- Vi tror på, at folk godt selv kan finde ud af at sælge deres hus over nettet. Så er det faktisk heller ikke sværere. Tidligere kunne vi heller ikke forestille os at gå i banken hjemmefra, men det gør vi jo allesammen digitalt i dag, siger han.

Hvis du ønsker at skære ejendomsmægleren og ikke mindst hans salær væk, skal du være opmærksom på, at du både skal stå for prissætning, annoncering og fremvisning. Dog kan det være en god ide at betale en jurist eller en rådgiver for at stå for kontrakter og officielle dokumenter, så det bliver gjort af professionelle. Det koster normalt mellem 5000 - 10.000 kroner.

- Afhængigt af hvilken type bolig, forbrugeren skal sælge, så er der forskel på de dokumenter, som man skal præsentere for køber. Hvis det er en villa eller et rækkehus eller lignende, som forbrugeren skal sælge, skærpes behovet for at få rådgivning fra en boligadvokat eller en ejendomsmægler med ind over processen, da det hele kan blive mere komplekst, lyder rådet fra Lea Markersen, jurist hos Forbrugerrådet Tænk.

Desuden skal boligejere med sælgerdrømme være opmærksomme på at få indhentet alle de relevante dokumenter.

- Som sælger af en bolig har man ansvaret for, at de oplysninger, man giver til køber er korrekte. Man må ikke tilbageholde oplysninger, som man ved kan have betydning for købers beslutning om at købe boligen, siger Lea Markersen.


Faktaboks: Ved selvsalg skal sælger være klar til at:

- Sætte den rigtige udbudspris.

- Annoncere boligen selv, eventuelt via netværk og Facebook.

- stå for kontrakter og officielle dokumenter.

- Fremvise boligen for interesserede købere.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk


/ritzau/FOKUS