Vrede læsere til Neergaard: Stop nedladende sprogbrug om kontanthjælpsmodtagere
Det er på høje tid, at vi gør op medmagthavernes manipulation af befolkningen, skriver en bruger på Facebook Foto: Scanpix arkiv
Massevis af facebook-brugere har kommenteret på Avisen.dk's artikel om, hvordan regeringens sprogbrug påvirker befolkningens opfattelse af kontanthjælpsmodtagere.

"Det er på høje tid, at vi gør op med magthavernes manipulation af befolkningen, klokken er ved at falde i slag."

Sådan skriver John i dag på Facebook som kommentar til Avisen.dk's nyhed om, at regeringens sprogbrug har stor betydning for, hvordan kontanthjælpsmodtagere bliver opfattet negativt i befolkningen.

Ifølge Christian Koch, forsker i retorik ved Københavns Universitet, er hensigten at påvirke folks opfattelse af kontanthjælpsmodtagere som nogle, der burde tage sig sammen, når beskæftigelsesministeren for eksempel bruger formuleringer som vælger at tage job og gevinst for arbejdsløse.

Artiklen har affødt et væld af vrede kommentarer på Avisen.dk's facebook-side fra brugere, som finder regeringen både arrogant og kynisk.

Det er især formuleringen vælger at tage et job, der falder folk for brystet, fordi der i mange tilfælde ikke er tale om et aktivt valg. Derudover harcelerer mange over udtrykket moderne, som regeringen bruger om sit kontanthjælpsloft for at få det til at glide lettere ned.

Blandt andet skriver Iben:

"Helt enig!!! Folk er ikke arbejdsløse fordi de ikke gider at arbejde, men fordi arbejdsmarkedet ikke er interesserede i dem!!! Arbejdsløse behandles som kriminelle og straffes på hele deres eksistensgrundlag, det er så usympatisk med denne klapjagt!! Det har intet med et moderne system at gøre, det er et umenneskeligt system, med voldsomme konsekvenser både for den enkelte og samfundet! Enten aner regeringen intet om under Danmark eller også er de bare skide ligeglade!."

Erik Maribo er enig og hæfter sig især ved, at sprogbrugen ifølge ham dækker over en mistro til befolkningen.

"Fanden hytter sine og det samme gør de velbjergede. Kommer aldrig til at forstå det menneskehad og mistro de mennesker er i besiddelse af. Gad vide om de virkelig tror på deres egne manipulationer og nyliberalistisk-"økonomisk incitament"-ideologi? Det gør de jo nok, og det er der desværre mange andre der også gør".

Men det er ikke kun den nuværende regering, der står for skud. Den tidligere regering mestrede også manipulerende sprogbrug, mener Karina:

"Allerede da Mette Frederiksen var beskæftigelsesminister startede det med at se ned på særlig udvalgte grupper. Hun var direkte nedladende i sin omtale af fleksjobbere og førtidspensionister. Den nuværende har sat tempoet op i forhold til kontanthjælp, og der bliver gravet dybe grøfter af det. Det er uhyrligt og meget lidt nuanceret. Skaber endnu mere politikerlede," skriver hun.

Agnethe understreger den pointe med et par eksempler, som alle vist husker:

"Helt sikkert, nu vil de have det til at hedde moderne kontanthjælpsloft, skal vi ikke kalde det ved det rigtige navn, fattiggørelse af folk. Modbydeligt, dengang de fik udstillet, fattig Karina, og dovne Robert, og så har de lovgivet ud fra det."

Når Venstre kalder sit kontanthjælpsloft for "moderne" og taler om, at der skal være en "gevinst" for arbejdsløse, der "...

Posted by Avisen.dk on 3. oktober 2015


via Listen To News