Seks gode råd mod fodsved og sure tæer
Hvis du har tendens til at svede meget, så undgå sko af plastik eller syntetiske materialer. Foto: Colourbox/free
Sved kan både give pinlige mærker på gulvet, lugtende tæer og sko, der er klar til skraldespanden. Se her, hvordan du undgår det.

Sandaler, sneaks eller støvler. Skoene flyver af efter en hel dag med fødderne i fangenskab - og en sur lugt spreder sig. Strømperne er våde, og der kommer fugtige fodaftryk på gulvet.

Lyder det bekendt? Sådan ser hverdagen ud for mange, og faktisk har én procent af befolkningen så store svedproblemer, at det kræver lægehjælp.

- I gennemsnit sveder man, hvad der svarer til et lille snapseglas i døgnet på fødderne, og nogle sveder jo mere end andre, siger Mette Kaae, der er medindehaver af netbutikken Strømpekompagniet.dk, hvor man kan få hjælp til sine svedende fødder.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Seks gode råd mod fodsved og sure tæer
  • Vask fødderne grundigt, også mellem tæerne. De skal være helt tørre, før du tager strømper på.
  • Brug eventuelt noget pudder på fødderne og i strømpen, der kan virke kølende. Det kan eksempelvis være talkum.
  • Vælg den rigtige strømpe. Det kan være antisvedstrømper, bambus-strømper eller uldstrømper, der er naturligt svedtransporterende.
  • Når du skal vaske dine strømper kan du tilsætte lidt rodalon eller eddike, der fjerner lugten, i stedet for skyllemiddel.
  • Du kan købe specielle såler eller deodoranter, der optager den grimme lugt i skoen. Sølvioner kan redde gamle sure sko og give dem et nyt liv.
  • Undgå sko, der er lavet af plastik og syntetiske materialer, så fødderne ikke kan ånde. Brug i stedet åbne sko og sandaler, hvis dit arbejde tillader det. Du kan også skifte mellem flere forskellige sko i løbet af dagen.

Kilde: Strømpekompagniet.dk

 

UDVID

En af de læger, der hjælper folk med svedproblemer er Carl Swartling, der er hudlæge på Svedklinikken.

Han forklarer, at vi stresser meget i hverdagen, og derfor sveder en del, især under armene, på hænder og fødder. For nogle kan svedgenerne være så store, at de går ud over livskvaliteten.

Halvdelen af de mennesker, der henvender sig til Svedklinikken, har problemer med, at sveden lugter grimt. Lugten kommer fra bakterier, der er i skoen og på fødderne.

- Sved fra fødderne lugter mere end sved fra håndfladerne, fordi fødderne har konstant kontakt til skoen. Og det er et godt klima for bakterier, siger Carl Swartling til Ritzau Fokus.

Derfor anbefaler Mette Kaae, at man vasker og tørrer sine fødder grundigt, eventuelt med en børste eller svamp, før man stikker fødderne i skoene. Men også valget af strømper kan betyde meget.

- Vi har rigtig gode erfaringer med bambus-strømper. De transporterer og absorberer sved op til syv gange så godt som bomuld, og de temperaturregulerer helt naturligt, så du aldrig føler, du har for varme eller kolde fødder, siger hun.

Og de naturlige bambusstrømper kan også hjælpe på lugten, da de er antibakterielle.

Den anden halvdel af Carl Swartlings patienter oplever ikke lugtgener, men derimod lugtfri sved i store mængder. Det kan give våde fodaftryk på gulvet, problemer med at stå fast og ikke mindst flovhed over sin lidelse.

Men sved uden lugt er nemmere at behandle. Carl Swartling foreslår, at man bruger talkumpudder til fødderne for at fjerne sveden. Er man derimod bange for lugtgener, kan man bruge antiperspiranter som alminiumklorid eller perspirex, der fjerner lugten.

/ritzau/FOKUS