Pædagog-Mette: "Det er vores pligt at råbe op"
- Hvis vi ikke siger noget, så kan andre jo ikke vide, hvordan det står til, siger pædagog Mette Munck Theisen om pædagogernes ret til offentligt at kritisere blandt andet pædagogers arbejdsforhold og dårlige normeringer i daginstitutionerne. Foto: Privat
Det kan ikke være rigtigt, at pædagoger ikke blander sig i den offentlige debat af frygt for skældud fra chefen, mener pædagog Mette Munck Theisen.

En ny undersøgelse fra pædagogernes fagforening, BUPL, viser, at hele 36 procent af landets pædagoger, støttepædagoger og pædagogiske assistenter inden for det sidste år har undladt at ytre sig kritisk i offentligheden om arbejdsrelaterede forhold.

Og 68 procent svarer, at de undlader at ytre sig af frygt for negative reaktioner fra lederen.

Pædagog Mette Munck Theisen er ikke en af dem, der holder sig tilbage med offentlig kritik af børneområdet.

Hun har adskillige gange selv blandet sig i den offentlige debat og er ikke bleg for at sige sin mening om blandt andet minimumsnormeringer og børns trivsel i daginstitutionerne.

Børnenes liv

Mette Munck Theisen mener, at det er yderst vigtigt, at pædagogerne tør råbe op om problemer og udfordringer på området.

- Det handler ikke bare om vores arbejdsvilkår. Det handler også om børnenes liv. Det er jo deres barndom, lyder det fra Mette Munck Theisen.

Hun er ikke overrasket over, at mange pædagoger og assistenter er bange for at sige deres mening i offentligheden, men påpeger, at lederne nok også føler et pres fra oven, hvor kommunen måske prøver at neddrosle kritik af børneområdet.

Men det er vigtigt at bryde med den selvcensur, fastslår Mette Munck Theisen.

- Hvis vi ikke siger noget, så kan andre jo ikke vide, hvordan det står til, siger hun.

Brokkehoved

Og der er ifølge Mette Munck Theisen brug for flere meningsdannere fra pædagogfaget.

- Ellers er det de samme, der altid stiller op og kritiserer området med risiko for, at folk bare opfatter os som brokkehoveder, lyder det Mette Munck Theisen.

Hun ser ikke sig selv som et brokke-hoved, når hun kritiserer forholdene i daginstitutionerne.

- Jeg lægger altid mit fokus på børnene. Hvordan de har det, og hvad det betyder for dem, at normeringerne er så ringe, siger Mette Munck Theisen.

Hun fortæller, at hun altid har været bevidst om, at hun har ret til at udtale sig offentligt. Men hun tvivler på, at alle pædagoger og øvrige offentligt ansatte er klar over, at de som privatpersoner gerne må ytre sig kritisk om forhold i deres arbejde.

- Det er ikke bare vores ret at sige vores mening. Det er vores pligt, lyder det fra Mette Munck Theisen.

via Listen To News