Eksperter: Drop de sociale medier på ferien
Det kan være en god idé at lægge mobiltelefonen fra os på ferien. (Foto: Foto: Colourbox/free)
En ny undersøgelse viser, at danskerne er bedst i norden til at være offline under ferien, men det er også nødvendigt, mener stresscoach.

Når danskerne tager på ferie, handler det ofte om at koble af og samle kræfter til, at man igen skal tilbage på jobbet. Og det er vi danskere gode til - i hvert fald når det kommer til ikke at benytte os af sociale medier på ferien.

En ny undersøgelse, foretaget af hoteleksperten Hotels.com blandt 4000 respondenter over 18 år i fire lande, viser nemlig, at danskerne er det folkefærd i Norden, som er bedst til at logge af Facebook, Twitter og Instagram, når det er tid til at holde ferie.

Således svarer 34 procent, at de ikke bruger tid på sociale medier under ferien, og knap halvdelen (46 procent) fortæller, at de bruger mindre end en time dagligt. Psykoterapeut Mikael Hoffmann roser danskerne for deres evner til at logge af.

- Det er vigtigt at koble helt af på ferien. Ligesom du skal træne for at holde dig i form, skal du nemlig også hvile dig for at slappe af, for når man hele tiden er "på", holder man jo aldrig fri, siger han i en pressemeddelelse fra Hotels.com.

Den holdning er Hoffmann ikke alene om at have. Ifølge stresscoach Bjarne Toftegård, der driver firmaet Forebyg Stress, er det vigtigt at lægge mobiltelefonen og computeren fra sig på ferien - også af hensyn til sine omgivelser.

- På ferien går de sociale medier ind og ødelægger vores nærvær med dem, vi er på ferie med, hvad end det er venner, familie eller bekendte.

- Sociale medier er nemlig ikke stressende i sig selv. Men når nærværet ikke er til stede, er man ikke det for sine nærmeste, som man burde være. Det kan være med til at skabe nogle gnidninger, der også kan stresse os i vores dagligdag, siger han.

Ifølge Bjarne Toftegård kan det derfor være fornuftigt at trække stikket fuldstændigt og vente med at passe diverse sociale medier, til man kommer hjem igen.

- Det er bedre bare at opleve tingene, når man er på ferie, og så kan man sortere billederne, når man kommer hjem. På ferien skal man hellere være til stede i stedet for at tænke på, hvad andre tænker.

- Det er en god idé at lægge telefonen fra sig engang imellem. Man må ikke lade sig styre af sin mobiltelefon, og en måde at gøre det på er at slå alle notifikationer fra. Så har man nemlig selv kontrollen over, hvornår man vil gå ind og tjekke sine opdateringer, siger Bjarne Toftegård.

Så gode er vi i forhold til de andre nordiske lande

Hvor mange timer bruger du om dagen på de sociale medier, når du er på ferie?

Danmark:

- Jeg bruger ikke sociale medier på ferien - 34 procent

- Mindre en en time - 46 procent

- 1-2 timer - 13 procent

- Flere timer eller ved ikke - 7 procent

Sverige:

- Jeg bruger ikke sociale medier på ferien - 27 procent

- Mindre en en time - 41 procent

- 1-2 timer - 19 procent

- Flere timer eller ved ikke - 14 procent

Norge:

- Jeg bruger ikke sociale medier på ferien - 21 procent

- Mindre en en time - 44 procent

- 1-2 timer - 19 procent

- Flere timer eller ved ikke - 15 procent

Kilde: Hotels.com

UDVID

/ritzau/FOKUS
via Listen To News