Bilforsikring: Det skal du være opmærksom på
Forsikringsselskabet Aros er det dyreste i testen, både når det kommer til kaskoforsikring og ansvarsforsikring. Foto: Colourbox/free
Billige bilforsikringer kan blandt andet have krav om motorstørrelse eller dobbelt selvrisiko.

Der kan være stor forskel på den billigste og dyreste løsning, når unge skal finde forsikring til bilen. Det viser en ny undersøgelse, som prissammenligningsportalen Mikonomi har lavet.

Undersøgelsen viser, at der kan være flere tusinde kroners forskel fra det ene forsikringsselskab til det andet, men at prisen ikke nødvendigvis afspejler, hvad du får i forsikringspakken. Det fortæller Martin Jørgensen, der er medstifter af Mikonomi og selv er tidligere forsikringsmand.

- Der kan selvfølgelig være forskelle, men så er vi ude i småting, som at det ene selskab eksempelvis tilbyder reparation af stenslag på forruden, og det andet ikke gør. I forhold til prisforskellen synes jeg ikke, at forskellen på forsikringerne er stor nok, siger han til Ritzau Fokus.

Selvom forsikringerne i hovedtræk ligner hinanden, så er det altid en god idé at kigge det med småt igennem. Der kan nemlig gemme sig skjulte krav, fortæller Mads Mølgaard Braüner, der er seniorjurist og forsikringsekspert i Forbrugerrådet Tænk.

- Man skal være opmærksom på, om der er særlige vilkår eller krav hos de selskaber, der har billige priser. Det kan være dobbelt selvrisiko, et krav om en sort boks, størrelsen på motoren eller at din ven ikke må låne bilen, siger han til Ritzau Fokus.

Det er dog valgfrit, om du vil købe en kaskoforsikring til din bil. Men er du ikke dækket af en, hvis uheldet er ude, betaler du selv for eventuelle skader. Til gengæld er det lovpligtigt at have en motoransvarsforsikring, og det er et krav, at den står i dit eget navn.

- Man må aldrig købe en bil og få forældrene til at tegne en forsikring i deres navn for så selv at køre rundt i den. Først og fremmest er det ulovligt, så hvis det bliver opdaget, og du kører nogen ned eller laver en skade, så dækker forsikringen ikke, siger Martin Jørgensen.

Faktisk bør forsikringsovervejelserne allerede starte, når du kigger efter bilen.

- Man skal overveje, hvilken bil man vil købe. Motorstørrelsen og forsikringsprisen følger i høj grad hinanden især for unge. Hvis du gerne vil have en stor bil, kommer du også til at betale rigtig mange penge i forsikring, siger Mads Mølgaard Braüner.

 

Her er den billigste bilforsikring for en ny bilist
  • For en helt ny bilejer på 18 år uden anciennitet er den billigste forsikring If Forsikring, hvor en kaskoforsikring koster 12.170 kroner om året med en selvrisiko på 5000 kroner.
  • Den dyreste forsikring er Aros, hvor en kaskoforsikring for samme person koster 28.364 kroner om året med en selvrisiko på 6.000 kroner. Det er altså godt 16.000 kroner dyrere end hos If.
  • En ren ansvarsforsikring er billigst hos Tryg. Her koster den 7.796 kroner om året.
  • Den dyreste ansvarsforsikring er hos Aros, hvor du skal slippe 17.573 kroner om året for den selvsamme forsikring. Det er en prisforskel på knap 10.000 kroner.

Testen er foretaget af prissammenligningsportalen Mikonomi ud fra en gennemsnitlig ung bilist, der kører mellem 15.000 og 20.000 kilometer om året i en fabriksny Volkswagen Up! 1.0 Take med 3 døre og 60 hk. Yderligere har bilisten ikke haft tidligere skader og er bosat i 2500 Valby.

Kilde: Mikonomi

 

/ritzau/FOKUS