Sådan skriver du den perfekte jobansøgning
AppleMark
Man kan tillade sig meget i en jobansøgning i dag ¿ så længe man staver korrekt og ikke skriver sms-sprog

Man kan tillade sig meget i en jobansøgning i dag, fordi arbejdsløsheden er rekordlav. Cheferne står i kø for at få fingre i gode medarbejdere, men det betyder ikke, at man ikke behøver at gøre sig umage med sin jobansøgning. Hvis man altså vil have arbejdet.

Nyhedsavisen har samlet en række gode råd til, hvordan man skriver den perfekte ansøgning, og hvad man for alt i verden bør undgå.

Første skridt er at læse stillingsopslaget grundigt igennem. Det rummer nemlig de første vigtige angivelser, fortæller Michael Dahl fra Stepstone, som rådgiver arbejdsgivere i at skrive stillingsopslag, som giver de rigtige ansøgere.

»Det vigtigste for at skrive en god ansøgning er at forstå, hvad virksomheden søger. Der er mange, som er fagligt kompetente, men virksomheden vil gerne vide, hvem af ansøgerne der virkelig har forstået firmaånden,« siger Michael Dahl.

Hans bedste råd er, at man skriver sin ansøgning i et sprog og en tone, som matcher jobopslaget. Hvis sproget er ungt og frisk, kan man skrive tilbage i samme stil. Hvis det derimod er formelt og sagligt, er det sikrest at svare tilbage i samme stil.

»Alt er tilladt, så længe man staver korrekt og ikke bruger smileyer. Hvis man lægger et billede ved, skal det være sobert. Det vil sige ikke nedringet eller et eller andet festbillede fra Roskilde Festivalen,« siger Michael Dahl.

Forstå omgangstonen

Som ansøger gælder det således om at aflæse virksomheden. Hvis man skriver til A.P. Møller-Mærsk, er det en god idé at vise, at man har forstået omgangstonen.

»Vi lægger mærke til, om ansøgningen er formuleret i et klart sprog med relevante overvejelser omkring, hvorfor vedkommende finder jobbet interessant. Det kan være i form af tanker, der relaterer sig til indholdet i jobbet, men det kan også være relevant at tilføje nogle betragtninger om det miljø, man skal arbejde i,« siger Senior Vice President Peter S. Linnemann.

Hos Enhedslisten på Christiansborg er omgangsformen mere uformel. Pressemedarbejder Mikkel Skov Petersen, som skal være med til at udvælge ansøgninger til en opslået stilling som pressemedarbejder, sætter pris på en ansøger, som tør pege på forbedringer.

»Det er et plus, hvis man sætter fingeren på, hvor man synes der skal gøres noget, og har nogle idéer. Det viser initiativ og kritisk sans,« siger Mikkel Skov Petersen.

faktaboks

Læs stillingsopslaget. Grundigt.

Ring til den angivne kontaktperson og forhør dig nærmere om jobbet. Det viser initiativ og kan bringe dig et skridt foran, fordi du ofte vil få mere at vide om, hvad virksomheden mangler.

Virksomheder kan mærke, hvis ansøgeren ikke er oprigtigt interesseret, eller blot søger jobbet på grund af krav fra a-kassen.

Standard-ansøgninger er en dårlig idé. Især hvis du glemmer at udskifte navnet på virksomheden!

 

Skriv ansøgningen i prioriteret rækkefølge. Slet det overflødige, som for eksempel din livret, eller at du går til tennis i din fritid.

Læs ansøgningen imens du forestiller dig, at du selv har modtaget den som arbejdsgiver.

Bed andre om at læse ansøgningen.

Besvar følgende spørgsmål, enten i ansøgningen eller i dit hoved:

Har jeg et realistisk indtryk af, hvordan det vil være at arbejde i virksomheden?

Vil jeg trives?

Har jeg lyst til at arbejde i virksomheden, eller søger jeg stillingen af pligt?

Hvorfor vil jeg egentlig have dette job?

Hvorfor skal de vælge mig?