Vælgerne slår i bordet: Træt af grov udlændingedebat
Martin Henriksen afviser, at Dansk Folkeparti er grove i munden og beskylder både Venstre og Socialdemokraterne for at være hårde i tonen for at dække over, at de ikke tør tage fat om nældens rod og lukke grænserne Foto: Scanpix
Hver tredje vælger er trætte af den hårde tone i udlændingedebatten og især hos Dansk Folkeparti. Martin Henriksen afviser, at Dansk Folkeparti er grove i munden og beskylder både Venstre og Socialdemokraterne for at være hårde i tonen for at dække over, at de ikke tør tage fat om nældens rod og lukke grænserne

Politikernes negative snak om kriminelle østeuropæere og flygtninge, der kommer til Danmark for at leve et liv i sus og dus, hænger mange danskere ud af halsen.

Hver tredje dansker mener ifølge en ny undersøgelse, at tonen i den danske udlændingedebat er 'alt for hård' eller 'for hård'. Til sammenligning mener kun knap hver fjerde dansker, at tonen er for blød.

Ifølge undersøgelsen, som Analyse Danmark har gennemført for Avisen.dk, er danskerne kløvet midt over, når de skal bedømme tonen i udlændingedebatten. Således mener næsten seks ud af ti vælgere i rød blok, at tonen i udlændingedebatten generelt er for hård. Omvendt er det ikke en gang hver syvende blå vælger, der lægger afstand til den rå tone overfor udlændinge.

Det er især Dansk Folkepartis retorik i forhold til udlændinge og indvandrere, der falder danskerne for brystet. Mere end hver anden dansker mener, at Kristian Thulesen-Dahl og Pia Kjærsgaard er alt for grove i deres mund i udlændingedebatten.

Vil ikke ændre tonen

Men Dansk Folkeparti har ikke tænkt sig at ændre tonen, når de taler om udlændinge, fastslår partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen.

- Ikke en eneste gang de sidste uger har jeg mødt en vælger, der har brokket sig over, hvordan vi taler om udlændinge. Ikke en eneste vælger har prikket mig på skulderen og sagt: 'Tal nu pænt'. Tværtimod kommer folk og siger: Se så at få væltet den regering og stram op på udlændingepolitikken, siger han.

Undersøgelsen viser da også, at DF-vælgerne bakker op omkring partiets toneleje overfor udlændinge. Kun 4 procent af deres egne vælgere finder tonen 'for hård', mens hver fjerde af deres vælgere ligefrem mener, at den er 'for blød'.

Nyt barsk udlændingeudspil på trapperne

Partiet har et nyt udlændingeudspil på trapperne, og når det bliver lanceret i løbet af valgkampen, forudser Martin Henriksen, at partiet igen anklages for at være hårde i filten.

- Vores udlændingepolitiske udspil , der kommer i løbet af valgkampen, vil givetvis blive opfattet som barsk i tonen. Men det er vigtigt for mig at sige, at vi vil diskutere indholdet og begrænse indvandringen frem for at diskutere retorikken, siger han.

Martin Henriksen mener heller ikke, at Dansk Folkeparti er den hårde negl i klassen, når det gælder udlændingedebatten.

- Der er andre partier som Venstre og Konservative med deres Stop Nazi-Islamisme-kampagne, der fra tid til anden kører en hårdere tone end os, siger han.

S og V bange for at tage fat om nældens rod

Men Martin Henriksen fremhæver, at problemet med dansk udlændingepolitik ikke er tonen men substansen.

- Problemet er, at mange partier bruger en hård tone i udlændingedebatten for at dække over, at de faktisk ikke ønsker at stramme op på udlændingeområdet.  Hos både Socialdemokraterne og Venstre er helt klart, at man generelt er tilbageholdende med at tage fat om nældens rod, siger han.

I stedet for at komme med konkrete bud på, hvordan man vil begrænse indvandringen og få styr på integrationen, kører Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen ifølge DF en hård retorik, der dybest set dækker over, at de ikke vil så forfærdelig meget.

- Det er det største problem, mener Martin Henriksen.

Stor forskel på generationer

Også langt ind i de borgerlige rækker er vælgerne trætte af Dansk Folkepartis tone i debatten. Således mener godt hver tredje Venstre-vælger, at Dansk Folkeparti er for hård i tonen overfor udlændinge. Og blandt de unge vælgere under 29 år, angiver to ud af tre, at de ikke bryder sig om DF’s  grove sprog overfor udlændinge.

I det hele taget er der store forskelle mellem generationerne, når de bliver spurgt til udlændingedebatten. Næsten hver anden vælger under 29 år mener, at tonen i den danske udlændingedebat generelt er 'for hård' eller 'alt for hård', mens det blandt de 40 – 49 årige ikke engang er tre ud af ti vælgere, der provokeres af den grove tone.

Professor i retorik ved Københavns Universitet, Christian Kock, forklarer generationsforskellene med, at de unge er vokset op med udlændinge som deres klassekammerater, mens de lidt ældre er blevet påvirket af en hæmningsløs negativ udlændingedebat i 80erne og 90erne.

- Mange unge har i dag kammerater, der er udlændinge, og de bryder sig ikke om, at de omtales på den fjendtlige måde. De unge kender andengenerations og tredjegenerationsindvandrere og oplever, at mange taler perfekt dansk og studerer. Og derfor tænker mange yngre danskere, at man ikke kan være bekendt at tale sådan om udlændinge, siger Christian Kock.

Professoren pointerer, at Kristian Thulesen Dahl i sin tid som partileder har tonet den udlændingefjendske tone lidt ned sammenlignet med Pia Kjærsgaards tid.

- Men mange danskere synes jo, at der skal tales hårdt i udlændingedebatten, og der er nok årsagen til, at DF får den betydelig tilslutning i meningsmålingerne, påpeger han.

Tonen i udlændingedebatten for hård

Mener du, at tonen i den danske udlændingedebat generelt er for hård eller for blød?

Alt for hård eller for hård: Alle vælgere 34 pct. (Rød blok 53 pct. Blå blok 15 pct.)

Hverken eller: Alle vælgere 37 pct. (Rød blok 30 pct. Blå blok 44 pct.)

Alt for blød eller for blød: Alle vælgere 24 pct. (Rød blok 12 pct. Blå blok 39 pct.)

Mener du, at Dansk Folkeparti er for hårde eller for bløde i tonen i den udlændingepolitiske debat?

Alt for hårde eller for hårde: Alle vælgere 51 pct. (DF-vælgere 4 pct.)

Hverken eller: Alle vælgere 34 pct. (DF-vælgere 68 pct.)

Alt for blød eller for blød: Alle vælgere 6 pct. (DF-vælgere 23 pct.)

Analyse Danmark for Avisen.dk. Undersøgelæsen er gennemført blandt 2.322 repræsentativt udvalgte danskere i perioden 7. - 12. maj. Ud af dem stemte 249 på Dansk Folkeparti ved seneste folketingsvalg i 2011.

via Listen To News