Vred pædagog: Børnene er de store tabere
Hvad hjælper det, at vi får papir på, at der er nogle børn, der har sproglige problemer, når vi ikke har tid til at gøre noget ved dem? Spørger pædagog Mette Munck Theisen, der raser over regeringens nye udspil på børneområdet Foto:privat
Jeg er så sur, skuffet og frustreret. Jeg havde virkelig håbet, de havde lyttet til os, siger pædagog Mette Munck Theisen om regeringens nye børnepakke. Hun mener ikke, børnepakken nytter noget, så længe der ikke er pædagoger nok til at løfte opgaverne.

Mette Munck Theisen har været pædagog i 12 år, men regeringens nye børnepakke - der ellers lover bedre trivsel og penge til flere pædagoger - giver hende lyst til at kaste håndklædet i ringen.

- Jeg havde håbet på,  at der kom noget mere seriøst ud.  De kommer med en halv milliard, hvilket svarer til en ekstra pædagog 5-6 timer om ugen i hver daginstitution. Det er meget skuffende og uambitiøst. Det er så ringe, siger Mette Munck Theisen om regeringens børnepakke.

Hun havde håbet på, at regeringen ville komme med et loft over, hvor mange børn, der måtte være for hver voksen i daginstitutionerne.

Manu Sareen er ikke ude i virkeligheden

Men regeringens børnepakke indeholder ikke minimumsnormeringer. Det forklarer børne- og socialminister Manu Sareen (R) blandt andet med, at man risikerer, at nogle institutioner ikke vil ansætte flere pædagoger, end hvad der minimum er påkrævet.

- Det er den værste undskylding. Manu Sareen er jo ikke ude i virkeligheden. Der er jo ingen institutioner, der har en normering, der er over de anbefalede standarder. Tværtimod mangler der hænder overalt, siger Mette Munck Theisen.

Ifølge hende vil den nye børnepakke uden minimumsnormeringer ikke ændre på, at der er for få voksne til børnene i landets vuggestuer og børnehaver.

Vi kan ikke holde øje med alle børn

- Det fortsætter bare som hidtil. Og det er børnene, der er de store tabere. Jeg havde virkelig håbet på, at vi kunne begynde at udføre vore arbejde rigtigt, siger Mette Munck Theisen

Udfører I ikke jeres arbejde rigtigt nu?

- Vi gør virkelig, hvad vi kan. Men jeg undrer mig over, at vi ikke ser flere tilfælde af børn, der går væk fra børnehaven uden pædagogerne ser det. For vi kan ikke holde øje med alle børn. Det er fuldstændigt umuligt, siger hun.

Kan man som forældre være tryg ved at aflevere sit barn i daginstitutionen, som det ser ud nu?

- Du kan være sikker på, at de voksne i institutionen gør alt, hvad de kan. Men du kan ikke være sikker på, at vi kan nå at handle på alt det, vi ser, siger Mette Munck Theisen. Ifølge hende er det især de stille børn, der bliver overset.

Vi ved godt, hvilke børn, der har sprogproblemer

En del af regerings udspil er en øget indsats over for børns udvikling af sprog ved at indføre en obligatorisk sprogvurdering af alle tre-årige. Mette Munck Theisen arbejder i Brøndby Kommune, der i forvejen har obligatorisk sprogtest af tre-årige og giver ikke meget for tiltaget:

- Problemet er, at jeg i forvejen godt er klar over, hvilke børn der har vanskeligheder med sproget. Jeg ved også, på hvilke områder børnene har problemer med sproget. Men hvad hjælper det, at vi får papir på, at der er nogle børn, der har sproglige problemer, når vi ikke har tid til at gøre noget ved dem? Spørger Mette Munck Theisen

Skal løbe ekstra hurtigt

Børnepakkens 1,25 milliarder skal over en fireårig periode gå til at ansætte flere pædagoger eller efteruddannelse.

Mette Munck Theisen er selv er rigtig glad for efteruddannelse. Men for hende giver det ikke så meget mening at tage på kursus, når hendes fravær betyder, at kollegaerne må løbe ekstra hurtigt.

- Og når jeg så kommer tilbage fra efteruddannelse, har jeg jo ikke tid til at få implementeret min nye viden. Så er det jo lige meget. Bedre normeringer skulle jo løfte denne her pakke, siger Mette Munck Theisen.

via Listen To News