Sådan malker de skattekroner ud af jobrotation
Jobrotationsordningen er til for at hjælpe ledige ind på arbejdsmarkedet mens andre får efteruddannelse. Men Operation X på TV 2 har afsløret hvordan ordningen bliver misbrugt for mange millioner kroner. Foto: Operation X / TV 2
Medarbejdere, der ikke findes, på kursus i Tjekkiet og falske uddannelser på direktørens hjemmeadresse. Mulighederne er mange, når virksomheder pumper skattekroner ud af jobrotationsordningen.

Onsdag aften afslørede Operation X på TV 2, hvordan firmaer misbruger jobrotationsordningen til at score millioner af kroner fra de offentlige kasser.

Ideen med jobrotation er, at virksomheder sender deres medarbejdere på efteruddannelse og får både uddannelsen og en vikar betalt af kommunen. På den måde kan en ledig få foden indenfor på arbejdsmarkedet som jobrotationsvikar.

Men ordningen har kunnet misbruges. TV 2 har talt med en række tidligere ansatte fra callcenter-firmaet 24 Native og web-portalen Playnation, som har modtaget henholdsvis 35 og 16 millioner offentlige kroner i støtte gennem ordningen. Alle de tidligere ansatte fortæller, at deres arbejdsgivere ikke har levet op til det, de har skrevet under på i ansøgningerne til de kommunale jobcentre.

Ingen fastansatte – kun vikarer

I virksomheden 24 Native har de haft i alt 154 ledige ansat som vikarer under jobrotationsordningen. Men de tre tidligere vikarer, som medvirker i Operation X, kan alle fortælle, at der udelukkende var vikarer på call-centeret og ingen fastansatte medarbejdere.

- Hele call-centeret er bygget på jobrotation. Der er ingen, der er blevet fastansat – ikke en, siger Bea Barslund til TV 2.

Et enkelt vikariat i et år kan eksempelvis udløse 375.000 kroner fra det offentlige. Men vikarens løn er lavere – resten skal dække en uddannelse. Hvis der reelt ikke var en fastansat, som blev sendt på uddannelse, giver det arbejdsgiveren et kontant overskud og en gratis medarbejder et helt år.

24 Native benytter sig også af at sende vikarer hjem ”på bænken”. Vikaren får 11.000 kroner om måneden for at sidde hjemme – mens arbejdsgiveren inkasserer 30.000 om måneden fra det offentlige.

Ifølge Operation X har alle de fastansatte medarbejdere, som 24 Native påstår at have sendt på efteruddannelse, østeuropæiske navne. Programmet får kontakt til en enkelt af dem, og hun har aldrig arbejdet for eller hørt om virksomheden.

På kursus hjemme hos chefen

En anden kreativ omgang med jobrotation går ud på, at en virksomhedsejer opretter en efteruddannelse til sine egne medarbejdere – hjemme hos sig selv.

Direktøren Sven Christensen ansætter i alt 42 jobrotationsvikarer i sine virksomheder Playnation og GSN Web Development. De tidligere medarbejdere skulle forestille at være på kursus på GSN Academy, der ligger på direktørens hjemmeadresse.

- Der var ikke nogen uddannelse. Vi arbejdede bare, siger Aske Færch Kristensen til TV 2 og erkender, at han skrev under på et dokument, han godt vidste var ”rent fup”.

Operation X har talt med adskillige medarbejdere, som bekræfter, at de ikke var under uddannelse, ligesom vikarerne i Playnation fortæller, at de ikke erstattede faste medarbejdere.

Direktør Sven Christensen siger til TV 2, at det er et spørgsmål om, ”hvordan du definerer et kursus.”

Sagen bliver lige nu undersøgt af Østjyllands Politi.

Kommune: En rigtig ærgerlig sag

Københavns Kommune er i gang med at kræve penge tilbage fra 24 Native. Virksomheden har i mellemtiden begæret sig konkurs.

- Det er en rigtig ærgerlig sag, hvor en mand med et net af virksomheder har spekuleret i at udnytte reglerne i jobrotationsordningen. Så snart vi blev opmærksomme på problemet, handlede vi aktivt for at rette op på tingene og gennemførte et skærpet tilsyn, siger Jacob Zeberg Eberholst, der er direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune, i en pressemeddelelse.

- Vi har på baggrund af sagen og den opdaterede vejledning fra styrelsen (for Arbejdsmarked og Rekruttering, red.) styrket vores tilsyn med de virksomheder, der modtager jobrotationsydelse, uddyber han.

I 2009 – 2011 kom det frem, hvordan firmaer svindlede sig til hundreder af millioner kroner i uberettiget støtte fra det offentlige gennem AMU-kurser.

via Listen To News