Kritik: Plejehjems-teknologi kan ikke erstatte personale
- Det er en regnestykke, som embedsmænd har fundet på, og politikerne så har truffet beslutning ud fra, lyder det kritisk fra FOAs sektorformand, Jan Jensen. Scanpix
Fremtidens Plejehjem i Nørresundby med megen ny såkaldt velfærdsteknologi har for nylig været ramt af massivt sygefravær og klager fra pårørende over behandlingen af de gamle.

Automatiske toiletter og lifte i loftet kan ikke erstatte menneskelig arbejdskraft.

Det var derfor ifølge FOA en fejl af Aalborg Kommune at spare fem procent på personalet sammenlignet med andre plejehjem, da Fremtidens Plejehjem i Nørresundby åbnede i januar 2014. Det fortæller DR P4 Nordjylland.

- Det er en regnestykke, som embedsmænd har fundet på, og politikerne så har truffet beslutning ud fra, lyder det kritisk fra FOAs sektorformand, Jan Jensen.

Fremtidens Plejehjem med megen ny såkaldt velfærdsteknologi har for nylig været ramt af massivt sygefravær og klager fra pårørende over behandlingen af de gamle.

Ifølge FOA fordi nedslidningen af personalet har været hårdere, fordi der har været færre ansatte - og det har velfærdsteknologi med lifte i loftet og automatiske toiletter ikke kunnet forhindre.

Hvad skal vi med det?

Hvad skal vi med automatiske toiletter på plejehjemmene, som kan vaske og tørre de gamle i enden - hvis ikke der er personale til at hjælpe de ældre over på toilettet?

Det spørgsmål stillede en pårørende til en ældre på Fremtidens Plejehjem i Nørresundby. Det foregik på et møde i denne uge, og eksemplet byggede netop på en konkret erfaring med en ældre, der måtte vente længe på at komme på toilettet.

Peder Jest er lægelig direktør ved Odense Universitetshospital og forsker i velfærdsteknologi.

Han siger til DR P4 Nordjylland, at det er et godt eksempel på, at politikere overvurderer sparepotentialet ved at indføre såkaldt velfærdsteknologi som automatiske toiletter, fordi det jo viser, at der skal være bemanding til at bruge teknologien.

Bliv ikke inspireret

At Aalborgs politikere på forhånd indregnede en besparelse på fem procent på personalet, fordi Fremtidens Plejehjem har velfærdsteknologi, er han ikke imponeret af. Og Peder Jest fraråder andre politikere at blive inspireret af det eksempel.

- De bør beholde den samme mængde personale og indføre velfærdsteknologien som et udviklingsprojekt, og lade personale og borgere vænne sig til den, siger Peder Jest til DR P4 Nordjylland.

Han tror, at velfærdsteknologi kan blive en gevinst og spare personaleressourcer, men først på længere sigt, om mange år, når vi har lært at bruge den, og den er blevet indarbejdet.

Afventer resultat

Men det er alt for tidligt at konkludere, at problemerne på Fremtidens Plejehjem har noget at gøre med manglende personale. Sådan siger rådmand Thomas Krarup fra ældre- og handicapforvaltningen i Aalborg Kommune i en kommentar til radiostationen.

Han vil afvente resultatet af den uvildige undersøgelse af forholdene på plejehjemmet, som kommunen har sat i gang, før han konkluderer noget.
Endvidere nævner han, at der gik et pilotprojekt forud for åbningen af Fremtidens Plejehjem, og at medarbejderne er glade for teknologien med lifte i loftet.

via Listen To News