Krigen efter krigen Forvirring i Forsvaret: Martin fik medalje ved en fejl
Martin Glaw-Jensen på mission i Bosnien i 1996. (Foto: FOTO: Privat)
Veteraner nægtes medaljer, fordi de blev såret før 1996. Nu viser det sig, at flere har fået dem alligevel.

I 1996 var Martin Glaw-Jensen tæt på at blive lynchet af en rasende folkemængde, da han var udsendt som fredsbevarende soldat i Bosnien.

Efter mange års tovtrækkeri anerkendte myndighederne i 2013, at oplevelserne havde udløst invaliderende PTSD (posttraumatisk stress syndrom), og at Balkan-veteranen derfor havde krav på erstatning.

Kort efter modtog Martin Glaw-Jensen en medalje med posten, som tildeles danske soldater, som er fysisk eller psykisk såret i tjeneste.

Men det viser sig nu at være en fejl. Som Avisen.dk skriver i dag, har andre soldater fået afslag på samme medalje, fordi hændelsen, som har udløst deres psykiske krigsskader, fandt sted før 30. oktober 1996.

- Det er noget pladder. Først giver de mig en medalje, og så nægter de bagefter at give den til andre i samme situation, siger Martin Glaw-Jensen.

Medaljer uddelt i strid med reglerne

Medaljerne for at være såret i tjeneste har stor betydning for veteraner med krigstraumer, fordi det er et fysisk bevis på, at Forsvaret anerkender, at de har taget skade af at være udsendt.

Men Forsvaret skelner mellem soldater såret før og efter 31. oktober 1996, fordi medaljen til sårede soldater først blev indstiftet på denne dato.

Avisen.dk har dog udover Martin Glaw-Jensen kendskab til to andre Balkan-veteraner, som har fået medaljen, selv om de var udsendt i 1993 og 1994.

Værnsfælles Forsvarskommando oplyser, at cirkulæret for medaljen i øjeblikket er ved at blive revideret, men ønsker ikke at uddybe nærmere.

Medaljer
  • 'Forsvarets Medalje for Sårede i Tjeneste' er indstiftet 7. december 2009, og tildeles civilt og militært personel, som er såret eller invalideret i forbindelse med tjeneste i krigszoner.
  • I 2011 blev cirkulæret revideret, så medaljen også kan tildeles personer, som har psykiske eftervirkninger, som af Arbejdsskadestyrelsen opgøres til en méngrad på mindst fem procent.
  • Medaljen tildeles kun personer, som er såret efter 30. oktober 1996.
  • Medaljen afløser 'Forsvarets medalje for Faldne og Sårede i Tjeneste', som blev indstiftet i 1996.
  • Læs mere om Forsvarets medaljer her.
UDVID

Det er dog også kommet soldaternes fagforening for øre, at Forsvaret ved en fejl har uddelt medaljen for sårede i tjeneste til soldater såret før 1996.

Ifølge formanden handler den aktuelle revision derfor sandsyndligvis om at rydde op efter smutteren.

- Vores grundholdning er, at medaljer ikke skal udleveres med tilbagevirkende kraft. Men hvis man allerede har udleveret til nogen ved en fejl, må man selvfølgelig i gang med at udlevere til alle de andre også. Så er der nogen kloge hoveder, der må sætte sig ned og finde en ny skæringsdato, siger Flemming Vinther fra Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Medaljen for såret i tjeneste blev for første og indtil videre eneste gang uddelt til 120 tidligere udsendte med psykiske skader ved en storstilet parade på Kastellet i 2011.

Her kan du læse mere om de oplevelser, der gav Martin Glaw-Jensen PTSD.

via Listen To News