Blogindlæg Må kommuner dømme kontanthjælpsmodtagere uden om loven?
Det er ikke alle, der som min kone og jeg, har noget at fejre. Jeg har modtaget over 300 personlige henvendelser fra borgere i hele landet.
Ulf Harbo er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune for Enhedslisten, og er folketingskandidat. Det meste af fritiden - fra både kommunalpolitik og jobbet som friskolelærer - bruger Ulf Harbo nu på at være bisidder og samfundsdebattør. Bisidder-opgaverne gælder primært borgere i hele Danmark, som er udsat for ulovlig og skadelig sagsbehandling af deres egen lokale kommune - især i deres personlige sager om sygedagpenge, fleksjob og førtidspension.

Fødselsdagsmiddagen for min kone er vel overstået, og mens hun vasker op, er det tid til at skrive mit første blogindlæg om kommunernes ugyldige afgørelser af Gensidig Forsørgelsespligt.

Det er ikke alle, der som min kone og jeg har noget at fejre. Jeg har modtaget over 300 personlige henvendelser fra borgere i hele landet i sager om ugyldige afgørelser om gensidig forsørgelsespligt.

Grunden til, at de mange henvendelser tikker ind i min mailboks er, at jeg er kommunalpolitiker og interesserer mig for disse mennesker. Jeg går mere op i borgerne end i at beskytte kommunen.

Og disse mange mails afslører kommunernes problemer. Borgere beder om bistand til at klage over træk i kontanthjælp på ugyldig grundlag.

Vi er oppe på 26 millioner i kæresteskat, der er, eller er i gang med, at blive tilbagebetalt på grund af fejl i sagsbehandlingen.

DET ER EN SEJR for fællesskabet og demokratiet.

Op til 300 millioner kan være trukket fra vores allerfattigste medborgere på et ugyldigt grundlag, så det er ikke småpenge, vi taler om.

Det bør dog ikke, efter min ringe mening, være argumentet for, at kommunerne fristes til at trække klagesagerne gennem den juridiske vridemaskine.

Det spørgsmål, der nu melder sig, er om kommunerne skal overholde loven?

IKKE IFØLGE formand for foreningen af socialchefer, Ole Pass, der udtaler sig i en artikel fra Avisen.dk om Max Felsted, der er blevet pålagt at forsørge sin sambo uden en gyldig afgørelse fra Rødovre Kommune.

LÆS HISTORIEN HER OM MAX

- Reglerne er, som de er, og hvis han ser sig selv i øjnene, så ved han også, at de gælder ham, siger han.

Udtalelsen handler om kontanthjælpsmodtageren Max og er en smule kryptisk.

Ole Pass erkender, der er fejl, og han ærgrer sig, som han siger. Men han vil alligevel ikke umiddelbart betale tilbage. Max kan dog forvente en afgørelse, han kan klage over.

Gad vide hvad Max kan bruge det til?

EFTER MIN MENING bør kommunerne gå foran i at opretholde den retssikkerhed, der skaber forudsigelighed i borgernes hverdag.

Særlig for borgere, hvis forsørgelse er afhængig af, at kommunerne opfører sig rationelt og i fodslag med Ankestyrelsens principafgørelser.

Det skaber unødig utryghed, når de ansvarlige ikke er enige om, hvordan loven skal fortolkes, eller hvem der som myndighed bestemmer?

Er det ministeren og Ankestyrelsen?

Eller er det Kommunernes Landsforening, som dybest set ikke er nogen myndighed?

At Ole Pass ikke er den eneste, der er i tvivl om, hvordan loven skal forvaltes, har vi set mange eksempler på de sidste måneder, hvor ugyldige afgørelser er dukket op dag for dag.

ER DET IKKE NOK for kommunerne at Ankestyrelse og minister utvetydigt har bedt dem rette ind?

Skal Statsforvaltningen ind og afgøre tvisten?

Skal flere embedsmænd sættes i sving for skatteborgernes penge ?

Noget tyder desværre på det.

I Silkeborg er kommunen i sidste uge vendt på en tallerken efter en klage til statsforvaltningen og er først nu påbegyndt tilbagebetaling.

Her på falderebet har jeg modtaget en afgørelse om samliv fra Rødovre Kommune, som Ankestyrelsen vurderer som ugyldig.

Afgørelsen er fra 12. marts, og borgeren har, efter 2 måneder, intet hørt fra Kommunen.

Nu må det snart være blevet tydeligt selv for de mest stædige socialchefer, at loven gælder for alle - også for deres kommune.

Måske en klage til Statsforvaltningen vil sætte skub i Rødovre?

Mit program ligger fast for de næste uger, hvor meget af min fritid kommer til at handle om at få flere klager sendt afsted sammen med de berørte borgere.

Vil man læse mere, kan man begynde her:

Rapport med status pr 12-3-2015 på ugyldige afgørelser om
samliv / sagsbehandling vedr. samliv med Gensidig Forsørgelsespligt af Ulf Harbo
http://www.ft.dk/samling/20141/almdel/beu/bilag/109/1506967.pdf

Brev til Ulf Harbo fra Beskæftigelsesministeren.
http://www.ft.dk/samling/20141/almdel/beu/spm/204/svar/1243527/1517823.pdf

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.