KAOS MED KÆRESTEPENGE Fik bolle-brev fra kommunen: Nu får Sigrid penge tilbage
Dyneløfteri lød det fra kritikere, da loven om gensidig forsørgelsespligt for samlevende blev indført. For Sigrid Larsen og hendes kæreste Christian blev det helt bogstaveligt. (Foto: Privat)
350 borgere i Hjørring Kommune får nu penge tilbage, efter at en borger har fået en afgørelse om gensidig forsørgelsespligt kendt ugyldig i Ankestyrelsen.

Det vakte opsigt, da Sigrid Larsen i et brev fra Hjørring Kommune fik at vide, at hun ”bor og boller sammen” med kæresten Christian.

LÆS OGSÅ: Kommune i brev til borger: ”I boller sammen”

Det var en af årsagerne til, at Christian skulle forsørge Sigrid, der er på kontanthjælp. Men nu viser det sig, at hun er en af 350 borgere i Hjørring Kommune, der nu får tilbagebetalt et beløb, svarende til den kontanthjælp, de tidligere har mistet som følge af reglerne om gensidig forsørgerpligt for papirløst samlevende.

Det skriver Nordjyske.

Sagen startede da en borger klagede over en afgørelse til Ankestyrelsen. Hjørring Kommunes afgørelse var forkert, svarede Ankestyrelsen, og det betyder nu, at sagsbehandlingen af de mange afgørelser om samlevende på kontanthjælp i Hjørring er ugyldige. Sagerne skal derfor gå om. For kommunens fejl må ikke komme de mange borgere til skade, siger Michael Duus Nielsen, der er arbejdsmarkedschef i Hjørring Kommune.

Skal have styr på det

LÆS OGSÅ: "Mikkel tudede i borgerservice, og så røg kontanthjælpen"

- Vi tolker Ankestyrelsens afgørelse på den måde, at de 350 personer, vi har udbetalt nedsat kontanthjælp til som samlevende i 2014 frem til Ankestyrelsens afgørelse 12. marts, for den periode skal have udbetalt kontanthjælp som alene-boende. Så må vi fremadrettet få helt styr på eventuel dokumentation for det, hvis de reelt er samboende i et papirløst forhold, og indrette deres kontanthjælp efter det, siger Michael Duus til Nordjyske.

Tidligere har Sigrid Larsen fortalt til Avisen.dk, at sagsforløbet har været helt forfærdeligt, og det har været nedværdigende, at Christian skulle forsørge hende. Nu er der så udsigt til, at det bliver lavet om.

Fakta om kærestepenge
  • Gensidig forsørgelsespligt blev indført med kontanthjælpsreformen den 1. januar 2014.
  • Den gensidige forsørgelsespligt betyder, at hvis den ene i et samlevende par modtager kontanthjælp, har parret pligt til at forsørge hinanden – ligesom hvis parret var gift.
  • Loven blev indfaset med halv virkning i 2014. Den skulle fuldt indføres den 1. januar i år. I stedet blev gensidig forsørgelsespligt afskaffet som en del af finanslovsforhandlingerne og kører videre på halv kraft i 2015.
  • Pligten bliver afskaffet den 1. januar 2016
via Listen To News