KAOS MED KÆRESTEPENGE Lovligt? Kommuner tilbageholder trukne kærestepenge
Notat fra Frederikssund Kommune dateret den 12. marts 2014. I notatet skiver job- og borgercenterchefen, at 51 af kommunens borgere har fået ugyldige afgørelser i følge Ankestyrelsen. Kommune vil dog ikke umiddelbart betale ved kasse et, fordi KL - ifølge Frederikssund Kommune - anbefaler at smække låget til kommunekassen i. (Foto: Screendump af notat)
Trods fejl nægter Frederikssund, Middelfart og Tønder Kommune at tilbagebetale kontanthjælp til par, der er blevet trukket i ydelsen på grund af gensidig forsørgelsespligt. Hårdt, men fornuftigt, lyder det fra ekspert.

51 arbejdsløse borgere i Frederikssund Kommune er blevet trukket i kontanthjælp på grund af reglerne om gensidig forsørgerpligt for samlevende. Det vil sige, at de har fået ingen eller en mindre ydelse, fordi dem, som de deler dyne med, er i stand til at forsøge dem.

Kommunen erkender i et notat, at afgørelserne er ugyldige ifølge Ankestyrelsens retningslinjer på området.

Alligevel vil kommune ikke tilbagebetale kontanthjælp til de arbejdsløse borgere, der har klaget.

LÆS OGSÅ: EL til Henrik Dam: Tag ansvar for kærestepenge-kaos

Kommunernes Landsforening (KL) lader nemlig til at have anbefalet kommunerne at klappe hesten og vente med at hoste op med pengene.

- Frederikssund Kommune følger KLs anbefaling og afventer drøftelsen mellem KL og Styrelsen (for Arbejdsmarked og Rekruttering, red.), inden arbejdet med at omberegne de berørtes hjælp og tilrette sagsgangene efter principafgørelsen 
genoptages, skriver Merete Kølin, der er kommunens job- og borgercenterchef i et notat, som Avisen.dk er i besiddelse af.

LÆS OGSÅ: Visse kærestepar skal have kontanthjælp tilbage

Middelfart og Tønder Kommune gør det samme. Avisen.dk er i besiddelse af breve til borgere, som dokumenterer, at de to kommuner tilbageholder penge.

Skrivelser, der får Enhedslistens socialordfører helt op i det røde felt.

- De her kommuner - og der er mange af dem - kan ikke bare trykke på pauseknappen. Det er at bruge en ulovlighed til at rette op på en anden ulovlighed. Det her er en skandale af et uhyggeligt omfang, mener han.

Lektor: Kommuner skal reparere visse fejl

I mange af landets kommuner har der været tvivl om, hvordan reglerne om gensidig forsørgelsespligt skulle forvaltes. Flere steder er der begået fejl i forvaltningen, og det har fået flere kommuner til at betale penge tilbage til kontanthjælpsmodtagere.

I Københavns Kommune er der for eksempel begået hundredvis af fejl i de over 1.000 sager, som kommune har behandlet.

LÆS OGSÅ: Til grin? Kommuner må punge ud til samlevende

Fejlene, som flere kommuner har begået, handler blandt andet om, at de ikke har partshørt de samlevende, om de rent faktisk deler dyne. I andre sager har kommunerne ikke sendt begrundede afgørelser til parrene. Kommunerne har pligt til begge dele ifølge forvaltningsloven.

LÆS OGSÅ: Kontanthjælpskoks: Bethina får 48.500 tilbage fra kommunen

John Klausen, der er lektor i socialret ved Aalborg Universitet, undrer sig over, at flere kommuner nu stiller sager om gensidig forsørgelsespligt i bero.

- Der er ikke noget mærkeligt i, at man nødigt vil udbetale penge, man ikke nødvendigvis er forpligtet til at udbetale. Men kommunerne skal forholde sig til de fejl, som de har begået, og så skal de reparere dem i det omfang, de er forpligtede til det, siger lektoren.

LÆS OGSÅ: Her er brevet der skaffede Allan 20.000 kroner på en dag

- Hvis en kommune for eksempel ikke har partshørt begge parter, har de tilsidesat en retssikkerhedsgaranti, der skal sikre en rigtig afgørelse. Tilsidesættelse af en sådan garantiforskrift medfører som udgangspunkt ugyldighed medmindre kommunen konkret kan afvise, at den manglende partshøring kunne have påvirket afgørelsen.  Det beror på en konkret vurdering i hver enkelt sag, uddyber John Klausen.

"Sagen stinker"

Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring også ved Aalborg Universitet, vurderer, at det er lovligt, når kommunerne tager en timeout, før de tilbagebetaler trukket kontanthjælp.

- Det kan være fornuftigt nok, selvom det ser hårdt ud. Hvis kommuner udbetaler penge nu og her, risikerer de at miste dem. De kan nemlig ikke trække en afgørelse, der begunstiger kontanthjælpsmodtageren, tilbage, når den først er truffet. De kan kun lave den om fremadrettet. De kan ikke kræve allerede udbetalte penge tilbage, lyder hans vurdering.

LÆS OGSÅ: Politikere får mundkurv på om fejl i sager om kærestepenge

Enhedslisten har før krævet en kulegravning af gensidig forsørgelsespligt. Et krav, som Finn Sørensen fastholder.

- En kulegravning bliver mere og mere vigtig, sådan som sagen udvikler sig. Jeg mener også, at KL's og regeringens rolle i det her skal under lup. Sagen stinker, mener socialordføreren.

LÆS OGSÅ: Borgmester: Vi har fejlet i sager om kærestepenge

KL: Ingen ved, hvad der er op og ned

I Kommunernes Landsforening sidder chefkonsulent Brian Siggaard med oprydningen i sagerne om kærestepenge. Men han ved ikke, hvad der er det rigtige at gøre for de kommuner, som ikke har fulgt forvaltningsloven.

LÆS OGSÅ: Sjursen om kærestepenge: Kommuner må betale ved kasse et

- Jeg kan ikke give dig svaret. Ingen ved, hvad der er op og ned i de her sager. Der mangler virkelig en vejledning. Vi mener ikke, at det kan være op til de enkelte kommuner at afgøre, om borgere har ret til at få efterbetalt, og hvilke fejl der skal rettes hvordan, siger han.

Chefkonsulenten siger, at det har vist sig at være et svært juridisk spørgsmål, som jurister i KL, Ankestyrelsen og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering arbejder på at finde et svar på.

Brian Siggaard regner med, at den øvelse vil tage en uges tid.

via Listen To News