KAOS MED KÆRESTEPENGE Borgmester: Vi har fejlet i sager om kærestepenge
Beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) fra Københavns Kommune er både vred og skuffet. Hun afviser ikke, at fejl i sager om gensidig forsørgelsespligt kan få konsekvenser for en eller flere af forvaltningens ansatte. (Foto: Katrine Emilie Andersen/Arkiv/Scanpix)
Anna Mee Allerslev (R), der er beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, kritiserer sin egen forvaltning for at have begået fejl i sager om gensidig forsørgelsespligt. Konsekvensen kan blive, at arbejdsløse borgere skal have penge tilbage.

Indtil tirsdag aften har det været hemmeligt, om Københavns Kommune har begået fejl i sager om gensidig forsørgelsespligt eller ej. Men nu afslører kommunens beskæftigelses- og integrationsborgmester, at der er begået fejl.

Ifølge Anna Mee Allerslev (R) er fejlene dog ikke så alvorlige, at arbejdsløse, der lever sammen med arbejdende kærester, kan forvente at få penge tilbage efter at være blevet trukket i kontanthjælp.

- Jeg er glad for, at borgerne har fået den rigtige ydelse. Det er det vigtigste. Men jeg er utilfreds med, at der er processuelle fejl, siger hun til Avisen.dk.

- Det er selvfølgelig kritisabelt, og jeg har bedt forvaltningen undersøge, hvordan det kan ske. Jeg vil have alle arbejdsgange og kontrolforanstaltninger efterset, så vi undgår at gøre det samme i fremtiden, uddyber Anna Mee Allerslev.

LÆS OGSÅ: Kærestepar fanget i kontanthjælps-lotto

Borgmesteren forklarer, at den hidtige mørklægning skyldes, at der er tale om en særdeles kompliceret sag.

- Det var en rigtig beslutning, der blev truffet på grund af sagens kompleksitet i forhold til jura og økonomi, mener Anna Mee Allerslev.

Mørklægningen er ellers blevet kritiseret af en ekspert i offentlighed.

LÆS OGSÅ: Politikere får mundkurv på om fejl i sager om kærestepenge

Fuld tilfredshed eller pengene tilbage?

I mange af landets kommuner har der været tvivl om, hvordan reglerne om gensidig forsørgelsespligt skulle forvaltes. Flere steder er der begået fejl i forvaltningen, og det har fået flere kommuner til at betale penge tilbage til kontanthjælpsmodtagere.

LÆS OGSÅ: Til grin? Kommuner må punge ud til samlevende

Kommunerne har med andre ord indrømmet, at deres afgørelser har været ugyldige på grund af fejl.

Københavns Kommune er hjemkommune for over 1.000 par, der er ramt af reglerne om gensidig forsørgelsespligt.

LÆS OGSÅ: Kommune i brev til borger: I boller sammen

Reglerne betyder groft sagt, at kærester skal forsørge hinanden i tilfælde af, at den ene bliver arbejdsløs, selvom de ikke er gift. Mange par har nægtet at følge reglerne, fordi de fandt dem urimelige.

Ifølge kommunens foreløbige gennemgang er der 1.104 samlivssager i Københavns Kommune, og kommunen indrømmer, at der er sket såkaldte processuelle fejl i hundredvis af sager.

LÆS OGSÅ: Kontanthjælps-koks: Bethina får 48.500 tilbage fra kommunen

Men det er for tidligt at sige, om et eller flere par har ret til at få penge tilbage, lyder vurderingen fra beskæftigelses- og integrationsborgmesteren.

- Vi afventer nogle klare svar fra Ankestyrelsen, Kommunernes Landsforening, ministeriet og vores egen advokat. Hvis der er materielle mangler, har borgerne ret til at få penge tilbage med det samme. Er der processuelle mangler, er det usikkert. Det vil komme an på, hvor alvorlige fejl der er tale om, siger Anna Mee Allerslev.

EL: Vi må punge ud nu

Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren er lettet over, at det - som hun siger - ser ud som om, at der kun er begået såkaldte processuelle og ikke alvorlige fejl.

Ulrik Kohl fra beskæftigelses- og integrationsudvalget (EL) kunne ikke være mere uenig.

- Det er dybt arrogant over for borgerne, at borgmesteren siger sådan, og det er dybt uacceptabelt for Enhedslisten, siger han.

LÆS OGSÅ: Se brevet der skaffede Allan 20.000 kroner på en dag

Ulrik Kohl kræver, at kommunen hoster op med penge til de arbejdsløse, der har fået fejlbehandlet deres sager.

- De borgere, der er ofre for den her brøler, skal have deres penge tilbage omgående. Kommunen har brudt loven i langt de fleste tilfælde. Kommunens afgørelser er gentagne gange kendt ugyldige i Ankestyrelsen. Jeg kan ikke se nogen anden vej, siger han til Avisen.dk.

Enhedslisten vil nu indkalde Anna Mee Allerslev til en forespørgselsdebat.

Sådan ser det ud i København

 

Forvaltningen har gennemgået 808 aktive sager. Dertil kommer 296 aktive sager, der er oprettet i det digitale selvbetjeningssystem.

 

Derudover er der 950 passive sager, hvor gennemgangen endnu ikke er færdiggjort.

 

Gennemgangen af de aktive sager viser, at det kun er ansøgere, der er blevet partshørt i 529 sager, heraf har 174 udfyldt samlivserklæringer. I 133 sager er ansøger og samlever ikke blevet partshørt, heraf har 33 udfyldt samlivserklæringer.

 

Endvidere viser gennemgangen, at i 348 sager er det kun ansøger, der har modtaget en afgørelse, heraf har 111 udfyldt samlivserklæringer. I 222 sager foreligger der ikke en afgørelse til ansøger eller samlever, heraf har 99 udfyldt samlivserklæringer.

 

Kilde: Københavns Kommune

via Listen To News