Kontanthjælp-familien: Det så du ikke på TV
Torben og Bente er begge på kontanthjælp og forsøger at få budgettet til at hænge sammen for dem selv og de fem børn i familien. "Vi har jo ikke selv valgt at blive syge på den her måde," siger Torben, der fik ødelagt ryggen i en arbejdsulykke. (Foto: Torben Poczkaj)
En børnefamilie på kontanthjælp er trådt frem som de første, der kan sætte rigtige ansigter på den debat, der har raset over hele landet. Man vælger ikke altid sin egen situation, er Torben Poczkajs budskab, og han beder politikerne tænke sig om en ekstra gang.

Venstre fik i sidste uge hele Danmark til at snakke om en teoretisk familie på kontanthjælp, som kunne få et stort beløb i samlede overførsler og rabatter. 454.215 kroner kan man i teorien nå op på, og det er for meget, mener Venstre.

- De skal overveje, hvem det er, de straffer, siger Torben Poczkaj.

Hans familie er – måske – en af dem, som Venstre synes får for meget hjælp fra det offentlige.

For Torben og hans kone Bente er begge på kontanthjælp, og de har i alt fem børn boende hjemme; tre fælles børn og Torbens to store drenge fra et tidligere forhold.

Men fordi de fleste af børnene ikke går i institution, passer de ikke præcis på Venstres eksempel. Familien får 400.560 kroner i samlet støtte fra det offentlige. Efter de faste udgifter er der under 4.000 kroner hver måned til at dække mad, tøj og praktiske nødvendigheder til de syv personer.

- Kommer vi yderligere ned, vil vi nok blive tvunget til at gå hvert til sit, fortæller Torben.

Kørt ned af en gaffeltruck

Han håber, at Venstre vil tænke sig om en ekstra gang, før de skærer i støtten til familier på kontanthjælp for at gøre det mere attraktivt at arbejde. Selv vil han gerne arbejde, så meget han kan, men på grund af en ødelagt ryg, er det ikke meget.

- Det er ikke alle, der har bedt om at sidde, hvor de gør. Vi har jo ikke selv valgt at blive syge på den her måde, siger han.

I 2006 kom Torben ud for en arbejdsulykke: En truckfører så sig ikke for og kørte gaflen ind i ryggen på ham. Det kunne den ikke holde til.

- Det var den 13. maj 2006 klokken 10:15. Jeg glemmer det aldrig, siger Torben.

"Det er forkasteligt"

Siden da har han været på kontanthjælp og igennem en lang stribe aktiveringer og arbejdsprøvninger. Den sidste sluttede for under en uge siden. I løbet af de fem måneder arbejdsprøvningen varede, blev han sat ned fra 12 til 4 timers arbejde om ugen.

- Jeg synes, det er forkasteligt, at jeg skal sendes i så mange arbejdsprøvninger, som jeg ikke kan klare. Jeg ville så gerne have ro i sjælen og ikke hele tiden gå og frygte, hvad kommunen nu finder på, siger Torben.

Han har før prøvet at søge om både fleksjob og førtidspension uden held, men håber stadig på at komme på en af de to ordninger.

Bente lider af Krohns sygdom, som er en kronisk betændelse i tarmen. Hun fik sidste år lagt en akut stomi, og er blevet opereret hver tredje måned siden.

Prøver at leve lidt som Bonderøven

Den sønderjyske familie bor i en nedlagt landejendom, som de kan leje billigt. Her forsøger de at være lidt kreative for at få økonomien til at hænge sammen, fortæller Torben.

- Vi har nogle høns, som giver æg. Ind i mellem fodrer vi nogle kyllinger op og slagter dem. Vi prøver at være delvist selvforsørgende, lidt som Bonderøven, siger han.

- Og så handler det om at finde alt, hvad der er sidste salgsdato, i køledisken. Vi klarer os, men det er kun lige, understreger Torben.

Betaler af på ubeboeligt hus

Hver måned skal de også betale 3.200 kroner af på et hus, som de købte sammen, men som er ubeboeligt på grund af rotter og svamp. Huset har været umuligt at sælge igen.

- Det var et hus, vi købte for at renovere fra bunden. Vi skrev under tre måneder før, jeg var udsat for ulykken. Det er lidt øv, men det er der ikke noget at gøre ved, siger Torben.

Af andre faste udgifter har familien en bil.

- Det er simpelthen nødvendigt, for vi bor helt derude, hvor kragerne flyver baglæns, siger Torben og fortæller, at to af børnene kan gå til sport, fordi kommunen dækker det. Ellers havde der nok ikke været råd.

En internetforbindelse på to megabit kan det også blive til.

- Det er ikke fordi, det er luksus, mener Torben.

- Bliver vi skåret yderligere ned, så kan vi slet ikke eksistere mere. Så må vi gå fra hinanden og huset komme på tvangsauktion uden at vi betaler gælden, siger han.

via Listen To News