Venstre-folk: Sæt huslejen fri
Den nuværende huslejeregulering er skyld i, at lejeboligerne forfalder, mener Venstefolk, fordi det ikke kan betale sig for udlejere at opgradere boligerne. Flemming Krogh / Scanpix
Står det til en række folketingsmedlemmer fra Venstre, skal det fri marked afgøre, hvor stor huslejen skal være i lejeboliger

Venstres officielle linje er at bevare den statslige huslejeregulering, der sikrer, at danske lejere kan bo betydeligt billigere, end markedskræfterne tillader, og dermed bo i vished om, at der ikke kommer voldsomme huslejestigninger.

Det vil en række folketingsmedlemmer og -kandidater nu tage et opgør med, skriver Dr.dk.

- I dag kan man jo sagtens bo i en stor lejlighed i det indre København til en lav husleje, fordi det er en ældre lejlighed. Og så kan man omvendt bo i en nyere lejlighed, men til en høj husleje, fordi der gælder huslejereguleringen ikke. Det er der ingen logik i, siger Venstres forbrugerordfører Thomas Danielsen til Dr.dk

Folketingskandidat for Venstre i Københavns Omegns Storkreds, Morten Løkkegaard, mener ikke, at loven hører hjemme i et liberalt demokrati.

- Jeg har i mange år ment, at det var skandaløst, at man i et samfund som det danske skal blive ved med at opretholde en 75 år gammel regulering fra før 2. verdenskrig, som er blevet til under helt andre vilkår, siger han til DR.dk.

Loven er noget nær socialisme, mener han.

350.000 boliger udsat

Ni folketingsmedlemmer og folketingskandidater fra Venstre leger med tanken om, at den nuværende huslejeregulering skal ophæves, viser en kandidattest på Altinget.dk.

En afskaffelse af huslejereguleringen vil betyde, at mere end 350.000 private udlejningsboliger risikerer at stige med mere end 50 procent i gennemsnit, hvilket svarer til en gennemsnitlig stigning på 20.000 kr. om året pr. bolig, viser beregninger fra den uafhængige regneenhed Dream.

Socialdemokraterne afviser - ligesom Venstre - at pille ved huslejereguleringen med hevisning til en eksplosion af huslejestigninger for tusindvis af lejere.