KAOS MED KÆRESTEPENGE Ups, kan man få støtte til det? Flere fejl på borger.dk
For unge psykisk syge kan det være et valg mellem at betale medicin eller husleje. Ofte får de ikke at vide, at de kan have ret til boligtilskud. Også på borger.dk var oplysningen forkert. Lars Bech/Scanpix/arkiv
Borger.dk glemte at fortælle, at også unge kan få støtte til høje huslejeudgifter. De forkerte oplysninger er et problem for retssikkerheden, kritiserer Sind.

Borger.dk gav forkerte oplysninger om, hvem der kan få tilskud til høje udgifter til husleje. Fejlen får kritik fra Sind, der mener, at fejl på borger.dk er et retssikkerhedsmæssigt problem.

- Det kan jo afholde nogle fra at søge. Når unge psykisk syge på kontanthjælp skal vælge mellem at betale deres medicin eller deres husleje, kan det tilskud have stor betydning,” siger Flemming Leer Jakobsen, der er formand for Sind i Vejle.

Han kritiserer, at borger.dk som den officielle guide til love og regler, ikke har styr på det.

Skal ikke længere være 25

I forrige uge skrev Avisen.dk om sagen, hvor borger.dk gav forkerte oplysninger om, hvornår kærestepar har gensidig forsørgelsespligt, hvis den ene får kontanthjælp. Fejlen gjorde, at det så ud som om flere var omfattet af gensidig forsørgelsespligt.

Denne gang har borger.dk ikke rettet siden, efter loven blev ændret for to måneder siden, så man ikke længere skal være 25 for at få støtte til særligt høje huslejeudgifter.

Flemming Leer Jakobsen har prøvet at få det ændret siden midten af januar, men den forkerte tekst blev først fjernet efter Avisen.dks henvendelse. Den er nu erstattet med en midlertidig tekst om, at man skal spørge sin kommune.

- Vi har ændret teksten på borger.dk omkring ”særlig støtte til høje boligudgifter” indtil vi har fået kvalitetssikret den oprindelige artikel hos Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som er myndighed på området,” skriver Helle Junge Nielsen Kontorchef for borger.dk til Avisen.dk.

Problem for retssikkerheden

Den forkerte vejledning om gensidig forsørgelsespligt skyldtes, at Digitaliseringsstyrelsen, der står bag borger.dk, havde glemt at kopiere halvdelen af teksten ind på siden.

Denne gang skyldes den forkerte oplysning, at der er sket en fejl, så den nyeste lovgivning ikke er blevet skrevet ind.

- Fra et retssikkerhedsmæssigt syn er det et problem, når der er fejl på borger.dk. I efteråret kunne man slet ikke søge efter informationen om særlig støtte til husleje, men det blev da rettet, siger Flemming Leer Jakobsen.

Han påpeger, at det er særlig vigtigt, at forklaringerne om sociale ydelser er rigtige, fordi kommunerne ofte ikke oplyser om muligheden for tilskud.

Som Ugebrevet A4 skrev i sidste uge er kommunernes udgifter til særlig støtte til ting som husleje faldet med 837 millioner kroner på fem år.

Beklager at det tog lang tid

Hos Digitaliseringsstyrelsen siger Helle Junge Nielsen, at det bestemt er vigtigt, at vejledningerne på borger.dk er korrekte.

- Derfor reagerer vi også på det med det samme, når vi får henvendelser om fejl,” siger hun.

Det mener Flemming Leer Jakobsen dog ikke. Han skrev allerede i januar til borger.dk om fejlen og prøvede derefter at få den rettet via Danske Handicaporganisationer.dk. Men uden held.

Helle Junge Nielsen skriver til Avisen.dk, at borger.dk i en periode har eksperimenteret med mulighed for input fra borgere via et værktøj som de kalder ”Var teksten klar og forståelig”.

- Vores redaktion har desværre ikke fået håndteret netop denne henvendelse i rette tid.  Det er naturligvis beklageligt og vi har derfor også kigget på vores interne processer, så vi fremover får samlet rettidigt op på det input, som vi får fra brugere som Flemming Leer Jakobsen.

Hos Danske Handicaporganisationer er Flemming Leer Jacobsens henvendelse havnet det forkerte sted og ikke sendt videre til borger.dk.