DEBAT Hallo professor: "Ikke kun speltmødre siger stop"
Danske børn tilbringer i dag 25.000-30.000 timer i institutioner i løbet af deres børne- og ungdomsliv. Det er langt mere end børn i andre nordiske lande og tallet er stigende. Men er det et godt familieliv, at børnene er så meget uden for hjemmet? Det er et af spørgsmålene i børne- og familielivsdebatten. Claus Bech/Scanpix, arkiv
Børnefamiliedebatten fortsætter. Hvor meget er småbørnsforældre selv skyld i stress, og hvor meget hænger sammen med strukturerne i samfundet? Stifteren af Familiepolitisk Netværk giver en professor svar på tiltale.

Historieprofessor Ning de Coninck-Smith argumenterede i sidste uge i Politiken for, at veluddannede elitære kvinder delvist selv er ude om, at de ikke har tid til deres børn. De har nemlig alt for høje ambitioner til, hvad de kan nå, i deres liv, lød det.

Nu svarer stiftere af Familiepolitisk Netværk og direktør for tænketanken Cura, Karen Lumholt, igen. Der er nemlig en hel del, professoren overser, mener hun.

Blandt andet har hun ikke forstået, at det gryende familieoprør ikke bunder i, at forældre gerne vil losse deres børn ind i institutioner i flere timer, eller have mere hjælp til at få dem passet. Det handler om, at de ønsker at tilbringe mere tid med deres børn, skriver Karen Lumholt i et debatindlæg i Politiken:

"Familieoprøret vidner om behovet for en moderne familiepolitik, der tager barnets perspektiv. Det er ikke for forældrenes skyld, at småbørnsforældre skal have ret til deltid og ret til at passe syge børn, men for barnets skyld."

Karen Lumholt nævner desuden nogle hårde facts om børnefamiliernes hverdag anno 2015:

Danske forældre arbejder tilsammen 74,7 timer om ugen. Det er europarekord.

Vi har også rekord i at sende børn i institution: I Danmark er 86 procent af de 1-årige i institution. I Norge er det 71 procent, 49 i Sverige og 30 procent i Finland.

Arbejdsmarkedet er ikke som det var i 80'erne. I dag er mange løst- og projektansatte, og det gør debuten på arbejdsmarkedet - der ofte er parallel med debuten som forælder - usikker

I Sverige og Norge er har lønmodtagerne længere barsel - også til fædre - ligesom de har ret til at gå på deltid, når de har små børn.

Læs hele debatindlægget på Politiken