Fagforbund om chefer: "Der er kommet flere dumme svin"
(Foto: Foto: Colourbox)
Cheferne er blevet kolde og kyniske på grund af krisen, lyder det fra arbejdsmiljøkonsulenter i flere fagforbund. På arbejdsgiversiden kan man ikke genkende billedet, lyder det fra både DI og Dansk Erhverv.

- Cheferne er blevet nogle større svin.

Der bliver ikke lagt fingre imellem, når arbejdsmiljøkonsulent Jan Rasmussen fra Dansk Metal fortæller, hvordan et stigende antal medlemmer beskriver deres boss som rå og uforsonlig.

Og han er ikke alene. I fagforbundet 3F og fødevareforbundet NNF er tilbagemeldingen den samme: Chefernes lunte bliver kortere og kortere.

- Der er kommet flere dumme svin. Beklager, men så råt for usødet kan det siges, fortæller arbejdsmiljøkonsulent Jan Toft Rasmussen fra Dansk Metal.

- Respekten er forsvundet. Folk føler sig umenneskeliggjort, lyder det fra arbejdsmiljøkonsulenti 3F, Freddy Ridderhaugen.

I en ny undersøgelse som Analyse Danmark har lavet for Fødevareforbundet NNF er bøvl med bossen blevet hverdagskost. Her svarer 34 procent, at de har konflikter med en chef på arbejdspladsen flere gange om måneden.

Fredag nedlagde en flok medarbejdere på Danish Crown i Horsens arbejdet i frustration over nye strammere akkorder og en ledelsesstil fra fabrikschefen, som af fællestillidsmand Klaus Olesen blev betegnet som "fuldstændig forfærdelig ledelsesstil".

LÆS OGSÅ: Tillidsmand raser: Danish Crown-chef truede os

- Samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere smuldrer, fortæller Tommy Jensen, arbejdsmiljøkonsulent i Fødevareforbundet NNF.

Udmeldingen vækker opsigt hos arbejdsmarkedsforsker og professor Flemming Ibsen fra Aalborug Universitet.

- Sådan en går man ikke ud med i så hårde vendinger, hvis ikke der er noget i det. Den her branche er ikke for tøsedrenge. De er vant til en hård tone, siger han.

Han mener, at krisen har forværret arbejdsmiljøet.

Når krisen kradser, bliver tonen rå

Samme forklaring lyder fra arbejdsmiljøkonsulenterne. Når produktionskravene konstant stiger, reagerer cheferne ved kun at tænke på at tjene penge.

- De går i panik og tænker: Vi må passe på, spare, og reducere vores omkostninger. Ergo må jeg få alle til at løbe endnu stærkere, forklarer Jan Toft Rasmussen fra Dansk Metal.

- Og så er det, vi ser den her meget kyniske og uforsonlige tone, forklarer Jan Toft Rasmussen.

Arbejdsmiljøkonsulenterne i alle tre fagforbund melder om flere chefer, der strammer skruen: Flere arbejdstimer, højere tempo, flere opgaver. Uden at der kommer mere i løn.

- Cheferne inviterer ikke til dialog, tværtimod træffer de alle beslutninger hen over hovedet på medarbejderne. Tilbage er kun kæft, trit og retning, fortæller Tommy Jensen fra NNF.

Og omgangstonen mangler respekt, lyder det fra de tre.

- Omgangstonen har aldrig været for tøsedrenge i nogle af de her brancher. Den har været kontant, men kærlig. Det nye er, at respekten er forsvundet, forklarer Freddy Ridderhaugen fra 3F.

Flere og flere krigserklæringer

Konsekvenserne er flere og flere krigserklæringer fra medarbejderne, lyder det fra konsulenterne. Særligt på de arbejdspladser, hvor der er et stærkt sammenhold blandt de ansatte.

De tre arbejdsmiljøkonsulenter oplever alle, at de oftere bliver kaldt ud til konflikter end tidligere.

- På et tidspunkt vil folk ikke finde sig i mere. Så går de til ledelsen og siger: Rend og hop. I får, som I betaler for. Nu er der krig, fortæller Jan Toft Rasmussen.

Værre er det dog på arbejdspladser, hvor sammenholdet blandt medarbejderne er svagt.

- Her er de ikke stærke nok til at stå imod. Her bøjer man nakken og accepterer stadigt dårligere arbejdsforhold, siger Jan Toft Rasmussen.

Arbejdsgivere: Vi genkender ikke billedet

Hverken Dansk Erhverv eller Dansk Industri genkender billedet af, at cheferne skulle være blevet mere diktatoriske. Begge anerkender, at der er arbejdspladser, hvor tonen er rå, men oplever ikke en stigning i antallet af konflikter.

- Vi ser ikke flere sager. Hvis der havde været store problemer, går jeg ud fra, at vi ville have fået flere henvendelser fra fagforbundene, siger underdirektør og chef for HR og Arbejdsmiljø i Dansk Erhverv, Rikke B. Ørum.

Både Rikke B. Ørum og Anders Just Pedersen, arbejdsmiljøchef i Dansk Industri, DI, synes, det er en hård beskyldning, fagforbundene kommer med. Det undrer dem, hvis arbejdsgiverne skulle være blevet hårdere og mere kyniske.

- At være en god leder handler om at kunne finde ud af at kommunikere med sine medarbejdere. For det er også noget, der viser sig på bundlinjen, konstaterer Anders Just Pedersen

Begge opfordrer fagforbundene til at kontakte dem, hvis der er problemer.

- Vi er altid villige til dialog og tager altid ud, hvis det knaser med kommunikationen, siger Anders Just Pedersen.

- Hvis der er noget, der skal ændres, vil vi gerne vide det, så vi kan gøre noget ved det, lyder det fra Rikke B. Ørum.

Ekspert: Ikke løs kantinesnak

Men de to arbejdsgiverorganisationer burde tage den hårde udmelding langt mere alvorligt, mener professor Flemming Ibsen.

- Det her har ikke karakter af at være løs kantinesnak, så ville det også ramme dem selv som en boomerang. Deres udmelding kan ikke basere sig på enkelte sager. Som arbejdsmiljøkonsulent opsamler man erfaringer, siger Flemming Ibsen.

Hver tredje har bøvl med bossen
  • 34 procent af fødevarearbejderne har konflikter med en chef på arbejdspladsen flere gange om måneden.
  • 51 procent siger, de har oplevet trusler om fyring eller andre sanktioner på deres nuværende arbejdsplads.
  • 11 procent fortæller, at de af og til oplever at blive overfuset af den nærmeste chef.

(Kilde: Analyse Danmark for Fødevareforbundet NNF)


 

via Listen To News