Ryd sne selv og scor en billigere husleje
Der kan være en økonomisk gevinst på huslejen ved at skovle sne. Foto: Colourbox/free
Der kan være penge at hente på huslejen, hvis man bider tænderne sammen og tager fat om sneskovlen.

Sne og sjap hører efterhånden til sjældenhederne i december måned, men for dem, der er vakse med at holde fortovet frit, når de hvide fnug falder, er der penge at hente.

Snerydning er lovpligtigt i Danmark, og det er udlejerens ansvar at holde grunden snefri. Det kan gå hen og betyde en lavere husleje, hvis man er villig til at arbejde for det.

- Hvis man som lejer selv rydder sne og strør med salt, så er der penge at spare på huslejen, lyder det fra Michael Eggert, der direktør for Lejebolig.dk, til Newspaq.

Mange steder er det viceværten eller et hyret firma, der rydder sne, og regningen bliver betalt over huslejen. Den regning, mener Michael Eggert, at man med fordel kan trække fra huslejen, hvis man indgår en aftale med udlejeren.

- For en privat udlejer, der udlejer et hus - personen ikke selv bruger, vil det være besværligt at skulle rydde sne hver morgen. I den situation vil det være en fordel for begge parter, hvis lejerne stod for rydningen mod et nedsalg i huslejen, siger Michael Eggerts.

Ifølge ham er det dog et fåtal af danskerne, der benytter sig af sådan en ordning.

Hos LLO, Lejernes Landsorganisation, ser man positivt på muligheden for, at lejerne selv står for snerydningen mod betaling. De har før oplevet, at de firmaer, der skal rydde sneen, først kommer sidst på dagen.

- Nogle lejere er harme over, at det tager så lang tid for udlejerne at få ryddet fortovet, og begynder selv at skovle sne. Så der er ingen hindringer for, at man indgår en aftale med lejerne, fortæller direktør i LLO Hovedstaden, Claus Højte, til Newspaq.

Han understreger dog, at man ikke skal sætte næsen op efter det store nedsalg i huslejen.

- Det er ikke de store beløb, der er tale om. Snerydning er ikke en stor forretning i Danmark. Man kan nærmere tale om, at man kan spare sig nogle ærgrelser. Mange steder betaler man for at få ryddet sne, men det bliver ofte ikke gjort, før sent på dagen. Med sådan en ordning kan man selv tage sagen i egen hånd, siger Claus Højte.

Han anbefaler dog, at man forhandler sådan en ordning uden for lejekontrakten.

- Det skal ikke have forbindelse til ens bolig, for går man ind på, at ens lejemål er betinget af, man rydder sne, så er vi ude på et skråplan. Det vil være bedre, hvis man indgår en aftale om at få et beløb udbetalt for snerydningen, forklarer Claus Højte.

Rent lovmæssigt har lejerne også loven på deres side, hvis en person er så uheldig at falde på fortovet, så kan lejeren, der har ryddet sne, ikke holdes ansvarlig. Alle erstatningskrav er ejeren af bygningens ansvar.

Som udgangspunkt siger loven, at fortovet omkring grunden skal være snefrit fra klokken syv om morgenen til klokken 22.00 om aftenen.

Newspaq