Opgør om partistøtte: Fagforbund foretrækker ”engangsknald”
Der bliver færre og færre forbund, som vil være forlovet med noget parti. Polfoto (arkivfoto)
De røde partier kan ikke længere regne med trolig støtte fra forbund i LO-fagbevægelsen. Ifølge ekspert er faste parforhold mellem fagforbund og bestemte partier et overstået kapitel.

De røde partier kan ikke længere tage en økonomisk håndsrækning fra fagbevægelsen for givet. Det viser en kortlægning af 17 forbund, som Ugebrevet A4 har foretaget.

Ifølge kortlægningen vil ingen af LO-fagbevægelsens 17 fagforbund udstede garantier om penge til deres traditionelle allierede i de røde partier.

Og de faste koalitioners tid kommer aldrig tilbage. Det vurderer en af fagbevægelsens mest erfarne kendere, professor og arbejdsmarkeds-forsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

- Der bliver færre og færre forbund, som vil være forlovet med noget parti. Forbundene vil gerne arbejde politisk, men i stedet vil de støtte enkeltkandidater eller tiltag, som repræsenterer samme værdier som dem selv. Forbundene vil ikke længere forbindes med partidisciplin, siger Henning Jørgensen.

LÆS OGSÅ: Fagforbund dropper den faste støtte til S

Ifølge ham er forbundene indstillet på at finde helt nye politiske partnere. Og der behøver vel og mærke ikke være tale om noget fast parforhold. Det billede vil allerede tegne sig i den kommende valgkamp til Folketinget.

- Der kan vi meget vel komme til at se de mærkeligste støtteerklæringer. For forbundene er indstillet på at finde nye sengekammerater, og det kan godt være engangsknald, siger Henning Jørgensen.

Han forklarer, at et LO-forbund godt kunne finde på at bakke økonomisk op om kandidater, der taler meget varmt for at beholde folkepensionen.

- Det ville et forbund gøre ud fra en viden om, at det ikke er alle, der har fede pensionsordninger, siger Henning Jørgensen.

Ifølge ham drejer frustrationen sig blandt andet om dagpenge-forringelserne, afviklingen af efterlønnen og sænkning af velfærdsniveauet. Alt sammen noget, der ifølge professoren forringer den almindelige lønmodtagers vilkår.

Der er dog også andre årsager til, at LO-forbund vælger at kappe de tidligere så stærke økonomiske bånd til især Socialdemokraterne. Det handler om, at forbundene gerne vil stå frit. 

via Listen To News