Den dag de fremmede forsvandt Godt fundet, DR: Omstridt job-program er kopi fra England
800.000 danskere kiggede med, da Erik meldte sig til job-eksperimentet 'Den dag de fremmede forsvandt'. I England høstede programmet 5,3 millioner seere. STV Production A/S
Programmet 'Den dag de fremmede forsvandt' blev vist for fire år siden - med engelske medvirkende.

DR’s meget omtalte tv-eksperimentet ’Den dag de fremmede forsvandt’ har fået sindene i kog over det ganske land. Politikere udtaler sig, seerne kommer med indspark på DRs sociale medier - og rundt om ved kantinebordene går snakken om de to programmer, hvor 11 ledige danskere i fem dage prøvede kræfter med ufaglærte job, der normalt varetages af udlændinge.

LÆS OGSÅ: Seerne raser over DR's job-eksperiment

I England rullede debatten allerede i 2010, hvor programmet ’The day the immigrants left’ blev sendt på BBC1. I den oprindelige version af programmet arbejdede 12 ledige briter på prøve i jobs, der ellers blev passet af udlændinge. De ledige kom fra samme by, Wisbech, der ligger i området Cambridgeshire.

Da programmet blev sendt, havde byen i løbet af de seneste seks år modtaget op mod 9.000 udenlandske arbejdere  – fortrinsvis østeuropæere – mens 2000 af de lokale gik ledige. BBC-værten Ewan Davies var vært på programmet, der blev set af 5,3 millioner briter og skabte stor debat.

LÆS OGSÅ: Gartneriejer fra omstridt DR-program bryder overenskomsten

- Der findes talemåder som ’udlændingene stjæler vores jobs’ og ’de britiske arbejdere er dovne’. Programmet var et opfindsomt forsøg på at se dybere på problemstillingen, har Ewan Davies sagt om det britiske program, hvor seerne fulgte de ledige, da de i to dage overtog lavtlønnede job - på en kartoffelfarm, en aspargesfarm, en restaurant og som håndværkere.

Fire af deltagerne mødte i øvrigt aldrig op på arbejdet. En meldte fra per SMS, to rystede op med en lægeerklæring og en ville hellere følge sin syge kæreste på hospitalet.

Herhjemme blev første afsnit af ’Den dag de fremmede forsvandt’ set af 786.000, mens hele 833.000 kiggede med på afsnit 2. Et rigtig flot tal, synes nyhedsredaktør på DR1, Henriette Marienlund, der er ansvarlig for programmet.

LÆS OGSÅ: Erik fik job som den eneste: Det var en gave fra DR

Hun forklarer, at det i tv-branchen er helt normalt at købe udenlandske koncepter.
- Det foregik sådan, at produktionsselskabet STV købte det engelske produkt, som de så pitchede til os. Vi var enige med dem om, at der var en god grundidé i programmet, men vi ændrede lidt på det, fortæller hun.

- Vores program er ikke en direkte oversættelse af det engelske program. Det er en fortolkning. Vi bruger flere faktuelle oplysninger i vores programmer end de gjorde i England, og selve job-eksperimentet var nogle dage dage længere hos os, siger Henriette Marienlund. 


Her arbejde de engelske ledige

I 'The day the immigrants left' prøver 12 arbejdsløse briter i to dage at arbejde i jobs, der normalt varetages af udlændinge.

Tre arbejdede på en kartoffel-fabrik.
Fire blev sat til at arbejde på en indisk restaurant.
Tre arbejde på en asparges-farm.
De sidste to skulle renovere huse.