Den dag de fremmede forsvandt Derfor får de arbejdsløse smæk nu: "Regeringen er desperat"
DR's program 'Den dag de fremmede forsvandt' er gift for regeringen, mener kommunikationsekspert Klaus Kjøller Liselotte Sabroe /Scanpix
Socialdemokraterne og De Radikale konkurrerer om at ville stramme mest op over for ledige, der siger nej til job. Ifølge kommunikationsekspert handler det om at komme før de borgerlige.

Historierne om dagpengemodtagere, der siger nej til et job, har skabt panik i rød lejr. I fredags var det den radikale leder, Morten Østergaard, og i dag er det så beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), der vil stramme op over for de arbejdsløse.

LÆS OGSÅ: Beskæftigelsesministeren: Ikke ét sekunds blødsødenhed

Udmeldingerne kommer som reaktion på DR's omdiskuterede udsendelse "Den dag de fremmede forsvandt," hvor to ledige får tilbudt job, der normalt varetages af udenlandske arbejdere, men takker nej.

Det skal være slut med blødsødenhed over for arbejdsløse, lyder det fra regeringen, og med den retorik forsøger den at komme oppositionen i forkøbet, mener kommunikationsekspert og lektor ved Københavns Universitet, Klaus Kjøller.

- Desperationen og den hurtige reaktion skyldes frygten for, at de borgerlige partier kommer for godt i gang. Hvis Henrik Dam Kristensen havde sagt 'Ingen kommentarer', ville han overlade initiativet til dem, siger Klaus Kjøller.

De farlige eksempler

I aften sender DR sidste afsnit af "Den dag de fremmede forsvandt", og ifølge Klaus Kjøller udgør programmet et kæmpe problem for regeringen.

- Regeringens svar har i mange år været, at når man får dagpenge, står man selvfølgelig også til rådighed for arbejdsmarkedet. Men når vælgerne med egne øjne kan se eksempler på, at det lykkes folk på dagpenge at smyge sig uden om jobs, så er det gift for den officielle retorik, siger han.

LÆS OGSÅ: Ledige Henriette: Jeg havde ikke råd til at tage jobbet

Selvom de seks arbejdsløse, der var med i første afsnit af DR-programmet, ikke nødvendigvis er repræsentative for de danskere, der er på dagpenge, så kommer de seks eksempler til at få utrolig stor magt, mener Klaus Kjøller.

- Eksemplerne er jo nok valgt ud, så de er rimeligt grove, men alligevel får de en kæmpe betydning, fordi vælgerne forstår dem med deres følelser. Så kan politikerne komme rendende med en masse statistikker, der viser det modsatte, men det flytter ikke holdninger, siger han.