Populært fradrag giver større lønseddel til kvinder
Fradraget for blandt andet rengøring i hjemmet fremmer kvinders muligheder for at være på jobbet og tjene penge. Det viser en undersøgelse. Mads Winther/Polfoto.
Håndværkerfradraget giver kvinder højere løn og fremmer ligestilling, viser undersøgelse. Fradraget afskaffes nu under stor protest fra borgerlige partier.

Kvinder tjener i gennemsnit mere, når de køber sig til rengøring, børnepasning og andre gøremål i hjemmet. Det viser en undersøgelse af, hvordan skattefradrag for service i hjemmet påvirker ligestillingen.

Konservative bruger nu undersøgelsen til at kritisere regeringen, som fra årsskiftet sløjfer det såkaldte håndværkerfradrag, som i de seneste år har gjort det billigere at få udført arbejde i hjemmet.

Undersøgelsen er gennemført i Sverige, hvor man har et tilsvarende fradrag.

- Kvinder, som bruger fradraget, har i gennemsnit en større indkomst, end de kvinder, som ikke bruger fradraget, siger Anders Stenberg, som er lektor på Instituttet for Socialforskning ved Stockholm Universitet.

Årsagen er simpel: Kvinderne kan få flere lønnede timer på jobbet, når andre går rundt derhjemme og gør rent, vasker tøj og pudser vinduer.

Mindre løngab

I Danmark betyder fradraget, at hver voksen i en husstand kan trække op til 15.000 kroner fra i skat om året for arbejde i hjemmet. Det giver en rabat på rundt regnet 5.000 kroner på udgifter til håndværkere, rengøring, havearbejde og børnepasning.

Ifølge Anders Stenberg er fradraget for arbejde i hjemmet sandsynligvis med til at gøre løngabet mellem mænd og kvinder mindre.

I Danmark vil en tilsvarende undersøgelse formentlig vise det samme, vurderer kønsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitet.

- Fradraget for hjemmeservice i Danmark kan sagtens tænke sig at have samme effekt som i Sverige, siger Karen Sjørup og uddyber:

- Eksempelvis er mange danske kvinder på nedsat tid. Hvis de nu køber sig fra nogle af de huslige opgaver, får de bedre mulighed for at gå op i tid og dermed tjene flere penge.

Fremmer karrieren

De borgerlige partier har kritiseret regeringen for at afskaffe det populære fradrag. Hos Konservative mener ligestillingsordfører Charlotte Dyremose, at den svenske undersøgelse skaber endnu et argument for at bevare fradraget.

- Hvad enten vi vil det eller ej, er der tendens til, at kvinder tager sig af flere opgaver i hjemmet end mændene. Så når der bliver givet et fradrag til service i hjemmet, er det især kvinderne, som kan blive aflastet fra at vaske tøj og lave mad. Det giver dem mulighed for at bruge flere timer på jobbet, siger Charlotte Dyremose.

Hun mener, at fradraget sågar kan fremme kvinders karrierer.

- For eksempel kan kvinder hurtigere vende tilbage til jobbet efter barsel, fordi nogle af de praktiske gøremål derhjemme bliver varetaget af andre. Dermed får kvinderne ikke så stort et afbræk i deres arbejdsliv, og det fremmer karrieren, siger Charlotte Dyremose.

Kønsforsker Karen Sjørup medgiver, at der kan være noget om snakken.

- Det vil klart være nemmere for kvinder at vende tilbage til jobbet efter en barsel, hvis de med hjemmeservice bliver aflastet derhjemme, siger Karen Sjørup.

Hvad siger kvinderne?

Ud over Konservative lover Venstre og Dansk Folkeparti over for Avisen.dk, at de vil genindføre fradraget, hvis de får chancen efter et valg.

- Det er Venstres klare intention at genindføre fradraget, og den skal fortsat kunne bruges til service i hjemmet og havearbejde, siger Kim Andersen, som er erhvervs-ordfører for Venstre.

Hidtil er fradraget ikke blevet brugt ret meget til hjemmeservice, men det skal nok komme, vurderer Kim Andersen.

- Hvis vi får gjort fradraget permanent, vil danskerne efterhånden forstå at bruge alle mulighederne i fradraget - herunder hjemmeservice, siger Kim Andersen.

Som nævnt er det slut i Danmark med fradraget fra årsskiftet. Da den svenske forsker Anders Stenberg får det at vide, spørger han undrende:

- Hvad siger kvinderne til det?