Jobcenter: Derfor taler vi alkohol med de arbejdsløse
Her er boden i Jobcenter København, hvor ledige (og andre interesserede) kan få en snak om alkohol. (Foto: Jobcenter København)
Arbejdsløse har i denne uge kunnet få alkoholrådgivning i jobcentret i København. Men hvor går grænsen for, hvad man skal tale med ledige om?

Farvestrålende sodavandsdrinks og en lille snak om alkoholforbrug.

Sådan lyder et tilbud i disse dage til ledige københavnere, der kigger forbi jobcentret.

"De ledige har taget godt imod det, og generelt har de været nysgerrige. Der er ikke nogen, der har reageret negativt," siger Lisbeth Falk, der er afdelingschef for centerindgangen, Jobcenter København.

Kampagnen har kørt i et par dage nu, og cirka 150 personer har henvendt sig til de to sundhedskonsulenter i boden, fortæller hun.

Den seneste tid har der i medierne været en del debat om, hvorvidt jobcentermedarbejdere bør blande sig i lediges hygiejne, frisure, vægt, tatoveringer og lignende.

Blandt Avisen.dk's læsere kører diskussionen også, og mens nogle ser det som helt naturligt og et udtryk for omsorg, at ledige skal rådgives om den slags, ser andre det som utidig indblanding i borgeres privatliv.

Vender ikke ryggen til dem, der lugter

På Jobcenter København er det frivilligt, om man vil gå hen til boden og høre om alkohol - men afdelingschef Lisbeth Falk ser ikke noget problem i, at jobcentermedarbejdere generelt taler med de ledige om alkohol, så længe det sker på en ordentlig måde.

"Hvis noget står i vejen for, at den ledige kan komme i job, skal vi selvfølgelig tage det op, uanset om det er dårlige tænder, alkohol eller noget tredje. Hvis en borger dukker op til et møde og lugter af alkohol, kan vi jo ikke bare vende ryggen til, for det er ikke sådan, vi hjælper personen bedst," siger hun.

Dårlige tænder kan forhindre job

Hun kan sagtens forstå, at det kan være grænseoverskridende for den ledige at blive spurgt om den slags.

Omvendt er der nogle ledige, der ikke har overvejet, at netop alkoholforbruget eller de dårlige tænder forhindrer dem i at komme i job, og for dem kan det være en stor hjælp, fortæller hun.

"Det handler om at tage emnet op med dem på en respektfuld og ordentlig måde," siger Lisbeth Falk.

Boden i Jobcenter København byder på alkoholfrie drinks og brochurer i denne uge og i næste uge, og man kan også høre om andet end alkohol - for eksempel kost og motion.

Tilbuddet henvender sig ikke kun til ledige. Ansatte på jobcentret kan også kigge forbi, og andre borgere er også velkomne, lyder det fra jobcentret.

via Listen To News