Københavns Brandvæsen: Vacciner til ansatte er på vej
Under skybrud flyder gader og kældre over med en blanding af regn og kloakvand, der kan smitte med alvorlige sygdomme. Alligevel er de kommunale brandmænd ikke vaccinerede. Polfoto
Når der kommer skybrud, sendes beredskabsfolk på arbejde i den giftige blanding af regn og kloakvand. Men i modsætning til det nationale beredskab, er de kommunalt ansatte brandmænd ikke vaccinerede. "Vi forventer tiltag snarest muligt," siger Københavns Brandvæsen.

De brandmænd, som i weekenden blev kastet ind i kampen mod vandmasserne for at redde mennesker og bygninger, er ikke vaccinerede mod de sygdomme kloakvandet kan give. Avisen.dk har beskrevet, hvordan den manglende sikkerhed vækker kritik hos flere fagforbund.

Beredskabsstyrelsens vejledning om indsats i forbindelse med spildevand siger blandt andet, at personalet på forhånd skal være vaccineret mod stivkrampe og polio, og at man efter kontakt med forurenet vand, skal vaccineres mod Hepatitis A (leverbetændelse).

Københavns Brandvæsen har endnu ikke taget disse forholdsregler, men forsikrer nu - i et skriftligt svar til Avisen.dk - at de er på vej med en løsning:

"Vi har de seneste måneder ligeledes undersøgt muligheden for vaccinationer af vores personel, og er lige nu i dialog med et privat firma om aftale og logistikplan, samt i kontakt med Seruminstituttet. Vi forventer således, at vi kan få iværksat de nødvendige tiltag snarest muligt."

Imens må brandfolkene altså vente.

En vaccination mod Hepatitis A, som smitter gennem vand, skal ske inden for otte dage.

Bedre forhold for frivillige

Der er bedre sikkerhed for de mange frivillige og værnepligtige i det nationale beredskab, end for de kommunale brandmænd. Det fortæller kolonnechef Peter Kragh:

"Vi har helt styr på vores mandskabs vaccinationer. Når vi indkalder folk, sikrer vi at deres stivkrampe- og poliovaccinationer er opdaterede. Og så giver vi hepatitis-vaccinen som et tilbud til alle, der har været indsat ved oversvømmelser. Det tager langt de fleste imod."

Beredskabsstyrelsen havde knap 60 personer fra det nationale beredskab indsat i forbindelse med weekendens oversvømmelser.

Ingen fælles regler for brandmænd

Der findes ingen fælles regler for landets mange kommunale beredskaber. Men Kommunernes Landsforening opfordrer til, at man følger Beredskabsstyrelsens anbefalinger.

"Beredskabsstyrelsen og Arbejdstilsynet er kommet med nogle anbefalinger, og det skal man jo lytte til," siger Anders Christiansen, konsulent for Teknik & Miljø i KL.

"Det kan give ganske god mening, at man vaccinerer. Men udfordringen er jo, at man ikke kan vaccinere imod alle de sygdomme, der kan være i for eksempel kloakvand. Det første, man skal sikre, er selvfølgelig, at man har det rette sikkerhedsudstyr i form af dragter og masker," siger Anders Christiansen.

Københavns Brandvæsen oplyser, at de i forbindelse med sidste skybrud har indkøbt nyt beskyttelsesudstyr.