Lotte: Min bedste arbejdsplads nogensinde var en fælde
"Man bukker og skraber og netværker hele tiden. Det kan være svært at bevare sin værdighed,” siger Lotte Linea Robenhagen om det år hun arbejdede i løntilskud
Lotte var lykkelig i sit løntilskudsjob i AIDS-Fondet. Men brugte et år på det og mistede retten til dagpenge. Hun er glad for, at dagpengemodtagere fremover ikke må arbejde gratis for det offentlige i mere end fire måneder i træk.

Det var den bedste arbejdsplads Lotte Linea Robenhagen, 32 år, nogensinde har arbejdet på.

Kollegerne var søde, opgaverne var spændende, og hun opdagede, at hun var rigtig god til at lede frivillige.

Der var bare den ene ulempe ved jobbet som projektmedarbejder i AIDS-Fondet: Hun var ansat i løntilskud, så mens hun arbejdede, sivede hendes to-årige ret til dagpenge langsomt ud mellem fingrene på hende.

”Det var en fælde for mig. Efter et halvt år ville de gerne forlænge mig, fordi de syntes, jeg var rigtig god. Det ville jeg gerne, for det var så fedt at være en del af en arbejdsplads. Men så gik der et helt år med det, og man får jo ikke søgt så mange job, når man arbejder, siger hun.

Lotte Linea Robenhagen er cand.scient.soc. og en af dem, der synes, at der er gode nyheder i beskæftigelsesreformen.

Fra januar næste år kan man ikke tage to gange seks måneder i løntilskud i træk på en offentlig arbejdsplads. Maks bliver fire måneder, og så skal der gå seks måneder, før man igen kan få løntilskud i det offentlige.

”Det er godt at hive en ud og minde en om, at man skal videre i et rigtigt job. Jo længere man har været der, jo bedre bliver man jo også. Det synes jeg ikke rigtigt, at virksomheden fortjener, når man ikke får løn, og de heller ikke vil ansætte en efter oplæringen,” siger hun.

At arbejde uden udsigt til løn

Lotte Linea Robenhagen stoppede i AIDS-Fondet i december sidste år, og var meget ked af det, fordi hun havde været så glad for arbejdspladsen.

Men da hun begyndte hos DJØF som frivilligvært i jobværksted fra 9-16 hver dag, kom hun virkelig i gang med jobsøgningen.

”Det er klart, at man kan søge mange flere job, når man ikke er på arbejde 32 timer om ugen,” siger hun.

Det var ikke fordi, hun blev narret af AIDS-Fondet. Hun blev ansat til en række konkrete arbejdsopgaver med kampagner og ledelse af frivillige.

Før hende havde der siddet en anden løntilskuds-person med de opgaver. Efter hende kom der også en. Hun fik direkte at vide, da hun startede, at de ikke havde mulighed for at ansætte hende bagefter.

"Man bukker, skraber og netværker hele tiden"

Men den ene dag tog den anden. Hun var meget glad for jobbet, gjorde det godt og knyttede sig til kollegerne, hvoraf nogle selv var i løntilskud og andre slet ikke vidste, at hun var det. Det gjorde ingen forskel i hverdagen.

Hun fik masser at skrive på sit c.v. og lærte som hun selv siger ’at gå på arbejde’ efter mange år som studerende.

Men ind i mellem var der også mørke huller. Også for de andre i løntilskud. Det var hårdt hele tiden at sammenligne med de fastansatte og tænke: Men jeg er her ikke om tre måneder.

"Man kunne godt sidde med følelsen af at blive udnyttet. Der ligger jo også en anerkendelse i at få løn. Men man vil bare så gerne gøre det godt, så de måske alligevel ansætter en. Man bukker og skraber og netværker hele tiden. Det kan være svært at bevare sin værdighed,” siger Lotte Linea Robenhagen.

Fire måneder efter hendes løntilskudsjob stoppede hos AIDS-Fondet, holdt hendes dagpenge også op. Der var hun ellers for alvor kommet i gang med jobsøgningen i DJØFs værksted.

Arbejder gratis for kommunen igen

Siden april har hun arbejdet hun 24 timer om ugen uden løn på et pilotprojekt for
Socialforvaltningen i Københavns Kommune. For hun får arbejdsmarkedsydelse, der svarer til 60 procent af dagpengene, og samtidig skal hun i nyttejob i 24 timer om ugen.

Som et pilotprojekt skal hun og seks andre akademikere sammen skrive en rapport om forvaltningens brug af frivillige.

”Jeg frygtede jeg skulle ud og samle cigaretskodder på en speedwaybane ligesom en af de andre har gjort. Så det her er positivt. Nu søger jeg alt, især i Københavns Kommune, og så håber jeg virkelig, at jeg snart får job,” siger hun.

Løntilskud - hvad er op og ned?

 

Ledige kan blive ansat med løntilskud i en privat eller offentlig virksomhed. Arbejdsgiveren modtager så et tilskud til lønnen

Bliver man ansat i et job med løntilskud, skal man fortsat være tilmeldt som ledig i sit jobcenter.

 

Privat arbejdsplads:

 

Efter seks måneders ledighed kan man blive ansat med løntilskud i en privat virksomhed.

 

Her får man løn efter den gældende overenskomst eller den løn, der normalt udbetales for det arbejde man udfører


En privat arbejdsgiver kan få udbetalt 72,96 kroner i timen i løntilskud


Forløbet i en privat virksomhed vil - med vedtagelsen af den nye beskæftigelsesreform - fremover maksimalt kunne vare et halvt år (pt. er det et år)


 

Offentlig arbejdsplads:


Man kan blive ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads uden krav om at have været ledig i en bestemt periode


Lønnen svarer til højeste dagpengesats og man tærer på sin dagpengeperiode, mens man er i løntilskud


En offentlig arbejdsgiver kan få udbetalt 141,02 kroner i timen i løntilskud. Dette bliver dog med beskæftigelsesreformen sat ned til 105,96 kroner i timen


Forløbet i en offentlig virksomhed vil - med vedtagelsen af den nye beskæftigelsesreform - fremover maksimalt kunne vare fire måneder (pt. er det seks måneder)


Kilde: Borger.dk