Christiania-advokat: Øvig kan trygt arbejde
Forfatteren Peter Øvig Knudsen har opgivet at skrive en bog om Pusher Street på Christiania. Det sker efter råd fra politiet, som mener, at han risikerede at sætte sin families sikkerhed på spil. Foto: JACOB EHRBAHN POLFOTO
Ingen på Christiania har noget imod bog om Pusher Street, mener medlem af Fonden Fristaden Christiania.

Det er ikke Christiania, der indirekte knægter forfatteren og journalisten Peter Øvig Knudsens ytringsfrihed - det er rockerne.

Sådan lyder det fra advokat Knud Foldschack, der er medlem af Fonden Fristaden Christiania, og som er frustreret over de sidste dages debat.

Det har skabt stor opmærksomhed, at Peter Øvig har valgt at opgive et projekt om at beskrive Pusher Streets historie i en bog.

Han frygter for konsekvenserne og sine børns sikkerhed. Derfor bliver bogen ikke til noget.

Men ifølge advokat Knud Foldschack tyder debatten på, at "Christiania skal kanøfles som begreb."

- Jeg vil meget gerne hjælpe Peter Øvig med at skrive en bog om Pusher Street, og jeg er helt sikker på, at der ikke er nogen på Christiania, der er imod, at han skriver om Pusher Street, siger advokaten.

- Når vi taler om ytringsfrihed, er det meget vigtigt at være præcis og grundig.

- Det er ikke staten, politiet eller de 1000 mennesker, der bor på Christiania, der begrænser hans ytringsfrihed.

- Det er nogle rockere, der er relateret til miljøet i Pusher Street, og det er dem, der begrænser hans skriveri, siger Knud Foldschack.

- Rockere lever af at distribuere hash som bagmænd i forhold til Pusher Street. Det er dem og ikke Christiania, han bør rette sin kritik imod, tilføjer han.

Politifolk har advaret Peter Øvig mod at kaste sig ud i projektet. Dette svarer til, at Udenrigsministeriet advarer danskere mod at tage til Syrien, mener Knud Foldschack.

Det skrinlagte bogprojekt har fået flere reaktioner fra politikere.

- Det illustrerer, at Christiania ikke er en fristad, men et parallelsamfund, hvor man ikke har de samme frihedsrettigheder som i resten af landet, har Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, udtalt.

- Turister bliver overfaldet, hvis de tager billeder, journalister tør ikke komme dér, og nu er der en forfatter, som må opgive en bog, sagde Lauritzen fredag.

Til Jyllands-Posten har Peter Øvig sagt, at nogle sammenligner hashgaden med en kræftsvulst, som har metastaseret ud over resten af fristaden. Og at han selv hælder til dette billede af udviklingen.

/ritzau/