Ekspert-alarm: Du kan blive syg af McDonalds
McDonald's tvinger syge ansatte til at arbejde. Foto: Gene J. Puskar AP
Du kan ikke vide, om du får en burger, der har været i kontakt med en syg medarbejder.

16 nuværende og forhenværende ansatte i 12 McDonald's-restauranter landet over siger i fredagens metroxpress, at chefer truer med eksempelvis fyringer, hvis man forsøger at melde sig syg fra job.

- Så mødte jeg ind for at lave mad i køkkenet. Jeg måtte ikke gå hjem, selv om jeg var virkelig virkelig syg, siger eksempelvis Steffen Dons, som tog på job med influenza på McDonald"s, Amagerbrogade.

En McDonald's-chef har på grund af den praksis sagt sit job op. Han forklarer, hvordan de gjorde:

- Først skulle vi spørge, hvad de fejlede. Så om de ikke kunne spise nogle Panodiler og prøve at komme på job. "Det er jo nok bare en forkølelse", sagde vi til 15-årige medarbejdere, som følte sig presset. Så skulle man give dem dårlig samvittighed ved at sige, at de lod deres gode kollegaer i stikken. Vi påstod også, at andre var syge den dag, siger eks-chefen, der blandt andet giver presset på bemandingen skylden.

Det er uforsvarligt og direkte farligt, advarer landets to førende professorer i smitte og mikrobiologi, Svend Ellerman-Eriksen, AUH, og Hans Jørn Kolmos, OUH. De fastslår, at der er risiko for, at bakterier fra opkast eller diarré kan overføres til kunderne gennem mad.
Enig, siger Fødevarestyrelsens ekspert, Annette Perge.

- Det er et brud på reglerne, hvis medarbejdere med eksempelvis opkast, diarré og betændte sår får besked
på at møde på job, siger hun til metroxpress.

De ansatte siger, at det er vanskeligt at få lov til at gå hjem, hvis man bliver syg under arbejde.

Styrelsens fødevarechef, Bjørn Wirlander, kalder det "stærkt problematisk".

McDonald's informationsdirektør, Stine Green Paulsen, kan ikke genkende de ansattes udsagn om, at de skulle blive presset til at tage syge på job og presset til at blive på arbejde, selv om de er sløje.

- Hvis folk bliver syge og ikke er i stand til at arbejde, skal de naturligvis ikke være på arbejdspladsen, siger hun.

Hun bedyrer, McDonald's ikke går på kompromis med hygiejneregler.

- Derfor har vi naturligvis heller ingen interesse i at have syge medarbejdere i vores restauranter og da især ikke, hvis det drejer sig om sygdomme, der kan smitte, siger hun til metroxpress.