Natasha 19 år: Sushi-chef ville betale sort
Natasha Turpie Catter havde en kort karriere som sushi-tjener i Torvehallerne. Nu har hun fået studiejob som lektiehjælper. (Foto: FOTO: Privat )
Smart sushi-job i Torvehallerne blev en fiasko for ung studine. "Vores arbejdsforhold er helt i orden," siger ejer.

Natasha Turpie Cutter har et anstrengt forhold til sushi efter en meget kort karriere som tjener i Torvehallerne.

Ved semesterstart sidste år ansøgte den 19-årige økonomistuderende om et tjenerjob hos 'Sushi Lovers'.

Få uger efter ringede telefonen lørdag formiddag. Sushi-baren tilbyder hende at starte omgående, fordi sygdom havde skabt hul i vagtplanen.

"Først blev jeg vildt glad, for jeg skulle jo bruge et job, og så virkede det jo som et fedt sted at arbejde," siger Natasha.

Protest-kampagne mod Torvehallerne

Unge socialdemokrater har netop iværksat en kampagne i protest mod arbejdsforholdene i Torvehallerne, hvor lang de fleste af de knap 70 selvstændige butikker ikke har tegnet overenskomst.

En af de butikker er Sushi Lovers, som udsættes for usædvanlig hårde anklager.

Ifølge Natasha Turpie Catter blev hun på sin første vagt spurgt, om hun ville have sin løn udbetalt sort eller hvidt.

Derudover fik hun besked på, at bestillinger, der blev betalt kontant, ikke skulle slås ind, men bare lægges ned i kasseapparatet. Så skulle chefen nok sørge for regnskabet.

"Det kom helt vildt bag på mig. Det er ikke lige, hvad man forventer af en butik i Torvehallerne," siger hun.

Hun valgte den hvide løn, men de nærmere betingelser for hendes ansættelse forblev et mysterium, fordi hun aldrig fik nogen kontrakt.

"De brugte ikke kontrakter, fik jeg af vide. Så var det jo også meget lettere for mig at sige op, fordi jeg ikke havde nogen opsigelsesperiode. Nå ja, tænkte jeg, så er det nok bare sådan, det er," siger hun.

20 kroner under overenskomsten

Hun fik cirka 110 kroner i timen for arbejdet, som bestod af både servering, betjening af kunder, afrydning og opvask.

Det er cirka 20 kroner mindre end en tjener ansat på overenskomst, som derudover får tillæg for aften- og weekendarbejde.

Da hun meldte sig syg, fik hun ingen løn - og der var en klar forventning om, at hun selv sørgede for at skaffe en afløser.

"Det hele kørte bare på sådan en utjekket måde. Det er ikke okay," fortæller Natasha Turpie Catter.

Efter en måneds ansættelse, fem-seks vagter og en uges sygdom blev hun fyret.

Beskeden lød, at hun ikke passede ind.

"Det er fair nok at fyre mig. Men det er et problem, at man skal skille sig ud af mængden for at få en kontrakt og få fuldstændig klarhed om sine forhold," siger hun.

Sushi-chef afviser anklager

Ifølge Natasja Turpie Catter var der andre ansatte, som blev aflønnet sort, hvis de tog ekstravagter eller havde nået grænsen for, hvor meget man må tjene ved siden af SU'en.

Det afviser Sushi Lovers, som heller ikke kender til, at Natasha blev tilbudt at få sin løn udbetalt sort.

Ifølge ejer Kristian Erbo følger virksomheden Funktionærlovens bestemmelser, og timelønnen på 110 kroner stiger, når den ansatte har overstået sin prøveperiode.

"Det er helt skørt. Vi har haft hende på prøve i fem eller seks vagter, og det spillede bare ikke helt, som vi ville have det," siger han.

Med hensyn til de kontante betalinger, der ikke skulle slås ind, forklarer han, at der skyldes problemer med, at kasseapparatet ikke stemte om aftenen.

"Vi havde problemer med at slå tingene korrekt ind på kassen, så vi valgte et system, hvorde dygtige tjenere løbende talte op og slog ind," siger Kristian Erbo.

"Vi gør det meget godt"

Sushi-entreprenøren mener, at protestkampagnen mod Torvehallerne hviler på en misforståelse.

"Torvehallerne er jo ikke én virksomhed. Det er et samlingssted for små virksomheder, som ønsker at levere høj kvalitet," siger han.

Kristian Erbo er heller ikke enig i, at manglende overenskomster er et problem.

"Jeg synes, at det er mærkeligt at have en overenskomst bare for at have en overenskomst. Jeg kan godt forstå, at det er vigtigt, hvis folk har det helt vildt dårligt. Men vi har studerende, som bijobber for os, og hvor vi forsøger at finde ud af det sammen," siger han og fortsætter:

"Jeg er klart af den opfattelse, at vi gør det godt."

Natasha Turpie Catter har i dag fået job som lektiehjælper.

"Jeg skal aldrig arbejde i en sushi-bar eller på en restaurant igen," siger hun.

via Listen To News