Nydanske unge venter med ægteskab
Mens andelen af 25-årige nydanskere i ægteskab i 1996 var 70 procent for kvinder og 65 procent for mænd, var andelen i 2009 faldet til henholdsvis 28 og 15 procent. Foto: Scanpix/Reuters/Alessandro Bianchi free
Nydanske unge gifter sig efterhånden i ligeså sen en alder som etniske danskere, viser ny kortlægning.

På mindre end to årtier har unge nydanskere udskudt brylluppet så meget, at deres ægteskabsalder snart matcher etniske danskeres, skriver Politiken.

Det viser en ny kortlægning i bogen "Ægteskab og migration", der udkommer tirsdag, hvor en række forskere ser på de danske regler for familiesammenføring.

Mens andelen af 25-årige nydanskere i ægteskab i 1996 var 70 procent for kvinder og 65 procent for mænd, var andelen i 2009 faldet til henholdsvis 28 og 15 procent.

En endnu mere mærkbar udvikling kan spores for 21-årige nydanskere.

- Der sker en assimilation, hvor de passer sig mere ind til den måde, danske unge lever på, siger seniorforsker i integration ved Det Nationale Forskningsinstitut for Velfærd (SFI) Vibeke Jakobsen, der står bag kortlægningen, til Politiken.

Ægteskabsalderen er særligt steget efter 2002, da den borgerlige regering indførte den omstridte 24-års-regel, der forhindrer familiesammenføring for personer under 24 år.

- Vi kan se, at reformen med blandt andet tilknytningskravet og særligt 24-års-reglen har haft betydning, siger Vibeke Jakobsen.

Udviklingen vækker glæde i Foreningen Nydansker, hvor direktør Torben Møller-Hansen vurderer, at bryllupsudskydelsen smitter positivt af på beskæftigelsen:

- Det er sket et tilpasningsmønster på rekordtid. Nydanskere ved, at de skal indgå på arbejdsmarkedets præmisser, og de gifter sig senere, fordi de er i gang med uddannelse eller andre ting, siger han til avisen.

/ritzau/