Stressede tvinges på lykkepiller
Flere og flere stressede får beskeden: Tag lykkepiller eller mist dine sygedagpenge, lyder det fra stresscoach. Foto: Colourbox
Landets kommuner tvinger i stigende grad stressede sygedagpengemodtagere til at spise lykkepiller, lyder det fra stresscoach.

Det skal være slut med at tvinge syge på lykkepiller.

Sådan var udmeldingen fra regeringen i foråret i forbindelse med et udspil til nye sygedagpengeregler. Men her et halvt år senere, er der stadig ikke sket noget - nærmest tværtimod, lyder det fra stresscoach og psykolog, som Newspaq har talt med.

- Presset på de sygemeldte for at tage lykkepiller er blevet værre de sidste syv-otte måneder. Op i mod 40 procent af mine klienter, der er sygemeldt med stress, står i det dilemma, at de skal vælge mellem lykkepiller eller økonomisk støtte, siger stresscoach på Frederiksberg, Lene Marie Jensen, til Newspaq.

Hun kalder det "dybt uetisk og katastrofalt at tvangsmedicinere mennesker."

- Det er en meget kedelig tendens. For erfaringen fra mine klienter er, at lykkepiller gør dem til levende zombier, der ikke kan mærke deres egne følelser. De får utallige bivirkninger og behov for at isolere sig. Jeg har ikke hørt én eneste klient sige, at pillerne virker, siger Lene Marie Jensen.

Også psykolog Anne Kirsten Hansen fra Psykologerne ved Kongens Nytorv i København har talrige klienter, der har været tvunget på apoteket efter antidepressiv medicin for at beholde sygedagpengene.

- Det er fuldstændig vanvittigt, at man tvinger folk til at købe piller, som de så må skylle ud i toilettet, siger hun til Newspaq.

Ifølge Anne Kirsten Hansen viser undersøgelser, at lykkepiller kun hjælper nogle få med alvorlige depressioner, mens hovedparten har bedst af at komme i psykologbehandling.

- Det eneste, man kan være sikker på, er, at pillerne har bivirkninger, og at man bliver dybt afhængig af dem, siger hun.

Regeringen forhandler i øjeblikket med oppositionen om en reform af sygedagpengereglerne. Regeringen lægger op til, at sygemeldte i en treårig forsøgsperiode får mulighed for at afvise behandling f.eks. med antidepressiv medicin uden, at de mister deres forsørgelsesgrundlag.

I dag kan en kommune stoppe udbetalingen af sygedagpenge, hvis en sygemeldt borger imod lægens opfordring afviser at "modtage nødvendig lægebehandling".

Arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF) er glad for regeringens forslag.

- Man skal kunne sige nej til lykkepiller. Selvom pillerne hjælper mange mennesker, så er der en del tilfælde, hvor det forværrer deres tilstand og øger risikoen for selvmord. Det går slet ikke. Derfor skal man kunne vælge det fra, siger han til Newspaq.

Arbejdsmarkedsordfører for Venstre, Hans Andersen, er klar til at forhandle med regeringen.

- Vi vil gerne kigge på behandlingskravet, for ingen parter er tjent med, at vi tvinger mennesker i behandling. Det er den enkeltes valg, men vi skal selvfølgelig finde en balance, for man skal som sygemeldt gøre, hvad man kan for at blive rask og stå til rådighed for arbejdsmarkedet, siger han til Newspaq.

Newspaq