Dummebøde: Her prygler jobcentre flest ledige

Klik på kortet og se, hvor stor en andel af de arbejdsløse, som er blevet trukket i kontanthjælp i din kommune. Træk med musen for at rykke rundt på kortet. (Polygoner udlånt af Microformats.dk)

I to jyske kommuner er over halvdelen blevet trukket i kontanthjælp i løbet af det seneste år. Se de kæmpe forskelle over kommunernes sanktioner her.

Der er kæmpe forskel på, hvor ofte arbejdsløse bliver trukket i kontanthjælp, fordi de har glemt et møde på jobcenteret, pjækket fra aktivering eller sagt nej til et job.

Det viser en ny opgørelse over kommunernes brug af såkaldte 'rådighedssanktioner' over for jobklare kontanthjælpsmodtagere, som Avisen.dk har trukket fra Arbejdsmarkedsstyrelsens database.

Lemvig og Skive udmærker sig som de kommuner, der i løbet af det seneste år har udstedt 'dummebøder' til flest arbejdsløse.

Her har over halvdelen af de arbejdsløse modtaget en sanktion, fordi de har brudt reglerne.

Anderledes ser det ud på Ærø, hvor kun fire procent af kommunens ledige er blevet straffet.

Men også landfaste kommuner som Silkeborg, Herning og Fredensborg lader pisken hænge - her har under ti procent modtaget en sanktion.

I gennemsnit har jobcentrene i perioden udstedt sanktioner mod 28 procent af de jobklare kontanthjælpsmodtagere.

Som Avisen.dk skriver i dag, er der væsentlig længere mellem sanktionerne for de forsikrede ledige - altså medlemmer af en a-kasse. Her har kun tre procent fået en dummebøde i løbet af det senest opgjorte år.

Tallene er trukket fra Jobindsats.dk, og dækker perioden 3. kvartal 2012 til 2. kvartal 2013.

via Listen To News