Cataloniere danner menneskekæde for uafhængighed
Menneskekæde sætter fokus på Cataloniens ønske om selvstændighed. Drømmen er urealistisk, mener ekspert.

Hånd i hånd danner hundredtusinder af cataloniere onsdag kæde i forbindelse med Cataloniens nationaldag for at lægge pres på den spanske stat.

Demonstranterne vil ikke længere være spaniere.

Catalonien har længe ønsket uafhængighed, og kan det ikke lade sig gøre, vil regionen have indrømmelser. Det er især retten til selv at opkræve skat, regionen ønsker.

Menneskekæden skal strække sig 400 kilometer tværs igennem regionen.

Den catalanske regionspræsident, Artur Mas, har sagt, at han vil holde en vejledende folkeafstemning i 2014 for at undersøge, hvor stor opbakning der er til selvstændighed.

- Det er et politisk propagandatræk, siger lektor i spansk litteratur og kultur Hans Lauge Hansen fra Aarhus Universitet.

Lauge Hansen mener, at Artur Mas vil flytte fokus væk fra den upopulære økonomiske dagsorden, han er nødt til at sætte på grund af den finansielle krise. Det gør han ved at fokusere på Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

Løsrivelsen har dog lange udsigter, mener Lauge Hansen.

I Spaniens forfatning står der, at Spanien er uopløselig. Skal Catalonien have selvstændighed, skal forfatningen derfor ændres.

Flere andre regioner så som Valencia og Andalusien vil også stille særlige krav til regeringen i Madrid, peger en økonomiprofessor fra IE business-skole i Madrid på ifølge Reuters.

Økonomer har regnet ud, at Catalonien betaler 12 milliarder euro mere i skat, end den får tilbage i form af skoler og hospitaler.

En meningsmåling viser ifølge Reuters, at 40 procent af det catalonske folk er for uafhængighed, mens 25 procent går ind for mere autonomi.

Spaniens præsident, Mariano Rajoy, har sagt, at han er klar til at tale med Artur Mas om en fornuftig løsning for Catalonien.

/ritzau/