Sådan overlever du at komme tilbage fra ferie
Start ud med de nemme opgaver, lyder rådet fra forfatter og ekspert i personlig effektivitet, Dorte Rindbo. Foto: Colourbox
Tanken om at skulle tilbage på arbejde efter en lang ferie kan virke uoverskuelig. Bliv klædt på til en lettere opstart her.

Højsæsonen for sommerferie er ved at være forbi, og flere og flere skal vænne sig til tanken om en hverdag tilbage på jobbet.

Synes du, at det virker uoverskueligt, er du ifølge forfatter og ekspert i personlig effektivitet, Dorthe Rindbo, langt fra alene:

- Det er meget menneskeligt at have lidt svært ved at komme tilbage fra ferie. Det handler om, at vi har været i et lidt lavt gear og nu skal tilbage i omdrejninger. Det kan godt være hårdt, siger hun.

Hun har derfor fem konkrete råd til, hvordan du letter overgangen fra doven ferie til effektiv arbejdsdag.

1. Start på en onsdag

De fleste kommer tilbage fra ferie på en mandag, men alene de lange udsigter til weekend kan være hårde.

- For at gøre det lidt nemt for dig selv, så start midt i ugen, så den første uge virker kort og overskuelig, siger Dorthe Rindbo.

2. Book den næste ferie

Ifølge Dorthe Rindbo er det en god ide hele tiden at have et åndehul at se frem til, så book din næste ferie allerede nu.

- Det er vigtigt, uanset hvor meget du elsker dit job. Det behøver ikke at være flere uger, men kan ligeså godt være en forlænget weekend, siger Dorthe Rindbo.

3. Reserver den første arbejdsdag til dig selv

Eller måske flere, lyder Dorthe Rindbos råd. Så har du bedre tid og ro til at tjekke mails og få et skarpt overblik over, hvor du skal sætte ind først.

4. Slå koldt vand i blodet

Lad ferie være ferie og undgå at røre din indbakke, før du er tilbage på pinden.

- Mange begynder at tjekke mails i ferien for at få overblik og komme på forkant. Men det er kun en procentdel af dem, der tikker ind, som du kan gøre noget ved - tingene ordner sig af sig selv, mens du er væk. Så det handler om, hurtigt at få slettet så meget som muligt, når du er tilbage, så du har kernen af det, du skal handle på, siger Dorthe Rindbo.

5. Start med det nemme

- Lige præcis efter ferien må det gerne være lidt nemt. Få løst de lette opgaver først. Så får du hurtigere fornemmelsen af at være i gang og være i fremdrift, siger Dorthe Rindbo.