Tibetstøtter: Politisprog peger på politisk rævekage
Politiet fik måske ordre fra regeringen om at fjerne tibetanske flag under Kina-besøg, mener tibetaktivister.

Vendingen "fra højeste sted" blev brugt af flere betjente om årsagen til at fjerne demonstranter med tibetanske flag under den kinesiske præsident, Hu Jintaos, besøg i København 15. juni 2012.

Det oplyser Støttekomiteen for Tibet, som derfor mener, at betjentenes udtalelser peger på, at Københavns Politi havde ordrer fra regeringsniveau om at skåne Hu Jintao for synet af tibetanske flag og demonstrationer.

Støttekomiteen får opbakning fra en vidneforklaring i Københavns Byret torsdag, hvor seks tibetstøtter har anlagt en erstatningssag for ulovlig administrativ frihedsberøvelse under Kina-besøget i København.

Sara Berthou og Christian Hansen stod med et tibetansk flag på Amalienborg Slotsplads, da betjente bad dem om at tage flaget væk. Flaget er forbudt i Kina, men lovligt i Danmark, og da Sare Berthou sagde det til betjenten, fik hun et overraskende svar.

- Jo, i dag er det (ulovligt, red.), sagde betjenten til Sara Berthou ifølge hendes forklaring i retten.

De betjente, der overvågede Støttekomiteens demonstration på Højbro Plads, fortalte angiveligt, at de havde ordrer fra højeste sted om at placere nogle busser foran demonstrationen for at skjule den for Hu Jintao.

- Det var de ikke glade for, sagde de, men de var nødt til at efterkomme det, siger formand Anders Højmark Andersen.

Justitsminister Morten Bødskov (S) svarede den 15. august 2012 på et spørgsmål om sagen fra Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

Her sagde justitsministeren, at Københavns Politi havde informeret ham om, at de ikke "havde modtaget instrukser, som havde til formål at begrænse ytrings- og forsamlingsfriheden".

Det svar godtages dog ikke i Støttekomiteen for Tibet, der finder det "dybt foruroligende, at det er lykkedes Kina at få den danske regering til at begå overgreb mod danske borgeres ytrings- og demonstrationsfrihed".

/ritzau/