Nye bryster: Reglerne skærpes
Sikkerheden øges for patienter, der får lavet større bryster eller andre kosmetiske operationer.

Det stigende antal danskere, som forskønner deres udseende med en kosmetisk operation, skal have større sikkerhed for at gå tilfredse hjem.

På baggrund af de seneste års skandaler med fejlopererede bryster og andre uheldige kosmetiske indgreb skærper Sundhedsstyrelsen kravene til speciallægers uddannelse.

- Reglerne er strammet, sådan at vi nu kan afkræve speciallæger yderligere dokumentation for, at de har de korrekte kvalifikationer. Lægen skal ud over sin uddannelse have en vis erfaring og rutine med de pågældende operationer, siger Anne Mette Dons, chef for Sundhedsstyrelsens enhed for tilsyn og patientsikkerhed.

- På den måde sikrer vi, at en helt nyuddannet ikke står og laver større indgreb, som vedkommende ikke er rutineret i. At en nyuddannet plastikkirurg eksempelvis ikke udfører et ansigtsløft, siger hun.

I de tilfælde hvor det alligevel går galt og patienten fejlbehandles, giver den nye vejledning Sundhedsstyrelsen mulighed for at forbyde læger, som er under skærpet tilsyn, at udføre behandlinger.

- Lægen er stadig læge, men vedkommende kan ikke længere udføre kosmetiske indgreb, siger Anne Mette Dons.

Særlig meget debat har der været om de implantater, der benyttes ved brystforstørrende indgreb, og hvor flere kvinder senest har oplevet at få indsat en anden type, end den de var blevet lovet af lægen.

I fremtiden skal patienterne inden operationen have skriftlige oplysninger om implantatets navn og model, og efter operationen udleveres yderligere oplysninger.

Bliver der siden problemer med et implantatmærke, kan patienterne finde deres papirer frem og finde ud af, om de går rundt med det samme.

- De sager, der har været fremme, har skabt stor usikkerhed hos mange kvinder med implantater, fordi de ikke har vidst, hvilket implantat de havde. Det prøver vi nu at komme til livs, siger Anne Mette Dons.

/ritzau/