Kaffechok: Arbejdspladserne sejler i koffein
"Vi må ikke ryge på arbejdspladsen længere, så nu bæller vi kaffe," Niels Erik Folmann, kommunikationsrådgiver og livsstilsekspert. Colourbox
Hver syvende dansker drikker seks til ti kopper kaffe om dage. Den sorte drik er arbejdslivets sidste doping-middel, siger livsstils-ekspert.

En kop dampende mokka, mens computeren starter, eller gummigeden varmer op. Og så nummer to, tre – helt op til ti kopper kaffe – inden arbejdsdagen slutter.

Kaffe og arbejde går hånd i hånd, viser en ny undersøgelse om kaffe-drikkeriet blandt arbejdende danskere.

"Vi må ikke ryge på arbejdspladsen længere, så nu bæller vi kaffe," Niels Erik Folmann, kommunikationsrådgiver og livsstils-ekspert.

Livsstilsekspert: Derfor bæller vi

Faktisk drikker hver syvende dansker mellem seks og ti kopper kaffe i løbet af arbejdsdagen, viser en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har udført for Avisen.dk.

Flertallet holder sig mellem tre og fem kopper, mens et lille delirisk mindretal drikker mere end ti kopper om dagen.

Ifølge Niels Erik Folmann er det ikke smagen af lunken kolbekaffe, der får danskerne til at pendulere mellem kaffemaskinen og skrivebordet.

Der vanens magt, vores rutiner og det faktum, at vi opfatter kaffen som det eneste tilladte 'doping-middel' for at klare os gennem en hård arbejdsdag.

"Kaffen er meget tæt på det sidste legale rusmiddel, vi kan indtage i løbet af arbejdsdagen. Slikket er forsvundet fra mødebordene med finanskrisen. Smøgerne og alkoholen er sparket ud af arbejdspladserne. Men kaffen består, det er trods alt stadig legalt."

"Selv arbejdsløse holder kaffemøder"

Livsstils-ekspert Helle Lundgaard peger særligt på kaffe-drikkeriets som en slags mørtel arbejdspladsens sociale mursten.

"Kaffe er et samtale-middel og et konflikt-løsningsmiddel. Alt kan løses over en kop kaffe," siger Helle Lundgaard, der går så langt som til at klassificere kaffen som et 'kommunikations-fremmende middel'.

Og kaffe er ikke bare en undskyldning for at hilse på den nye praktikant eller slå en sludder med kollegaerne.

Kaffe er også blevet et middel til at møve sig ind tættere ind på arbejdslivet, siger Helle Lundegaard.

De såkaldte kaffemøder, hvor man mødes til en uforpligtende, men job-relateret snak, er blevet en populær måde for arbejdsløse at trække på venner og bekendte uden at skulle gøre det for formelt, siger Helle Lundgaard:

"Når folk er arbejdsløse og skal kontakte deres netværk for hjælp, så spørger de aldrig, om de vil tage et møde med dem for at hjælpe dem med at få en job. De spørger: Kan vi tage en kop kaffe sammen?"

Ti kopper = taber

Nu kunne man måske forledes til at tro, at kaffe på arbejdspladsen er trendy, og at mere kaffe på arbejdspladsen rimede på übertrendy arbejdsplads hipster-type, der trak andre med over på det virkelig kaffetrængende hold.

Sådan er det ikke, forklarer Niels Erik Folmann.

En trendy kaffedrikker køber sin kaffe ude hos en af de såkaldte baristaer, der bruger minimum fem minutter på at kræse for en enkelt kop kaffe. Eller endnu bedre: En trendy kaffedrikker drikker slet ikke kaffe længere, lyder det.

"Det er trendy at sige, at man har droppet koffein-stimulerende drikke og kun drikker kildevand. Det eneste, der kan være en smule sejt, er at drikke kaffen sort," siger Niels Erik Folmann.

Kaffe og danskerne

Danskerne drikker i gennemsnit tre til fire kopper kaffe om dagen. Det placerer os på globalt  plan på en 4. plads i kaffeforbrug pr. indbygger.

I Danmark drikker 86 procent af alle mænd og 76 procent af alle kvinder kaffe, og mænd drikker gennemsnitligt lidt mere kaffe end kvinder.

For både danske mænd og kvinder er der et stigende forbrug af kaffe med alderen op til 45-64 år, og det er generelt dem med længst uddannelse, der drikker mindst kaffe.

Kaffeforbruget har været konstant for mænd i de seneste år, men er let faldende for kvinder.

Kilde Vidensråd for Forebyggelse: Kaffe, sundhed og sygdom