HELTE HAR OGSÅ KRAV PÅ SIKKERHED Nyt: Nu tjekkes farlige øvelser for brandfolk
”Øvelserne er der, hvor man kører linen helt ud. Vi har rigtig mange skader med brandfolk under øvelser. Det skal vi ikke have," udtalte Kjeld Jensen, arbejdsmiljø- og sikkerhedskonsulent fra 3F Transportgruppe i sidste uge. Polfoto: Kenneth Meyer
I flere år har Arbejdstilsynet aldrig tjekket brandfolk, når de øvede sig eller rykkede ud til ildebrande.

Efter massiv kritik for at svigte brandfolkenes sikkerhed, har Arbejdstilsynet planlagt en række tilsyn med brandfolks sikkerhed under øvelser.

Arbejdstilsynet vil også se på, om der skal føres tilsyn i forbindelse med brand, lyder det i et svar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

”Det er rigtigt positivt,” lyder reaktionen fra Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen, der i sidste uge stillede spørgsmål til ministeren i sagen.

Mange skader på øvelser

Det er nye takter, fordi Arbejdstilsynet har oplyst til Avisen.dk, at de ikke har været med på hverken øvelser eller udrykninger de seneste par år.

Som Avisen.dk har afdækket har adskillige brandmænd oplevet at komme alvorligt til skade på halsbrækkende øvelser. Senest denne sommer var det ved at koste en københavnsk brandmand livet.

”Øvelserne er der, hvor man kører linen helt ud. Vi har rigtig mange skader med brandfolk under øvelser. Det skal vi ikke have," sagde Kjeld Jensen, arbejdsmiljø- og sikkerhedskonsulent fra 3F Transportgruppe.

Både 3F og FOA, som organiserer brandmænd har klaget over den manglende opmærksomhed fra Arbejdstilsynet i sagen.

EL: Afgørende med tilsyn på øvelser

Avisen.dks aktindsigter i to livstruende varmekollaps, der fandt sted under øvelser i henholdsvis 1997 og 2012 i København, viser både FOA og 3F , at der er et behov for også at føre tilsyn med, hvordan de konkrete øvelse foregår.

Efter første uheld i 1997 lover brandvæsnet, at der fra da af vil være mindst én instruktør per elev under øvelser.

Tilsyneladende bliver det aldrig overholdt, for 15 år efter, da endnu et kollaps har været ved at koste en brandmand livet, giver ledelsen i København samme løfte til Arbejdstilsynet.

Blandt andet derfor glæder Nikolaj Villumsen sig over de planlagte tilsyn under øvelser. Han håber, at de vil betyde bedre arbejdsmiljø for landets brandmænd.

”Det er afgørende, at man også føre tilsyn med arbejdssikkerheden på de konkrete øvelser, brandfolk laver. Det handler om, at der ikke er nogen brandfolk, der kommer til skade, hvis det er unødvendigt,” siger han.

Med livet som indsats

 

 

Sikkerheden sejler på brandstationerne. Brandmænd presses på livsfarlige øvelser og må bruge forældet og farligt udstyr. Senest har Avisen.dk afdækket, hvordan hundredevis af brandmænd har fået kræft, uden at nogen advarede dem om kræftrisikoen ved deres job.

Læs hele sagen her