HELTE HAR OGSÅ KRAV PÅ SIKKERHED Politisk krav: Lægetjek til 100 brandmænd
Hvis overborgmester Frank Jensen (S) ikke selv sørger for, at de kommunale brandmænd i Købehavn bliver undersøgt for cancer, vil De Konservative presse på. "Det er kommunens pligt at sørge for brandmændenes sikkerhed og sundhed," siger Rasmus Jarlov (K) fra Borgerrepræsentationen.

Mindst 100 københavnske brandmænd bør tilbydes en undersøgelse for arbejdsrelateret kræft.

Det mener det konservative medlem af borgerrepræsentationen, Rasmus Jarlov, der snart overtager pladsen i kommunens økonomiudvalg efter sin partifælle Mogens Lønborg.

"Det er en alvorlig sag det her. Brandmændenes liv kan være bragt i fare. Derfor skal der skabes klarhed ved hjælp af en undersøgelse af de brandmænd, der har været særligt udsatte for kræft," mener han.

Som Avisen.dk har beskrevet, er det veldokumenteret, at brandmænd har en øget risiko for kræft på grund af de stoffer, de udsættes for, når de slukker ildebrande.

I 2007 erkendte Københavns Brandvæsen i en intern rapport, at der var problemer med det udstyr, som korpsets elitebrandmænd brugte.

Læs også: Årevis: Undlod at beskytte brandmænd mod kræft

Et manglende overtryk gjorde, at der var risiko for, at urenheder som f.eks. kræftfremkaldende stoffer kunne trænge ind i brandmændenes masker.

Pligt til at hjælp brandmænd

Ledelsen i Københavns Brandvæsen kendte altså til faren for, at brandmændenes luftveje kunne blive forurenede med de giftige gasser og dampe, der udvikles, når f.eks. plastik brænder.

"Om det skal være korpsets egen læge, en arbejdsmediciner eller en læge med speciale i kræft, vil jeg ikke tage stilling til. Men jeg forventer, at en god socialdemokrat som Frank Jensen vil sørge for, at det sker," siger Rasmus Jarlov fra De Konservative.

Overborgmester Frank Jensen, der er brandmændenes øverste politiske chef, ønsker ikke at kommentere sagen.

Læs også: Job-fare! Brandmænd får uhelbredelig kræft

Det vil til gengæld Sisse Marie Berendt Welling, der er medlem af økonomiudvalget for SF.

Hun kalder det "skræmmende", at det manglende overtryk i brandmændenes udstyr har medført en forøget risiko for en række kræftformer.

Læs også: Kræftdiagnose: Ejgils kolleger dør som fluer

Det er især kræft i testiklerne, blærehalskirtlen (prostatakræft, red.) og lymfesystemet, der skaber en overdødelighed blandt brandmænd.

"Jeg er rigtig glad for, at ledelsen har udskiftet det gamle udstyr i maj, men jeg er bestemt ikke afvisende over for at tilbyde bekymrede brandmænd en screening for kræft," siger Sisse Marie Berendt Welling.

Pres på overborgmesteren

Hvis overborgmesteren afviser en lægeundersøgelse, vil De Konservative arbejde hårdt for at få flere partier over på deres side.

"Jeg har svært ved at se, at Frank Jensen kan afvise at forebygge kræft blandt kommunens brandmænd. Men hvis han ikke tager noget initiativ, vil jeg få de andre partier i Borgerrepræsentationen til at lægge et yderligere pres på overborgmesteren," siger Rasmus Jarlov.