HELTE HAR OGSÅ KRAV PÅ SIKKERHED DF: Brandmænd skal screenes for kræft
Når brandmænd rykker ud, er risikoen for at indånde kræftfremkaldende stoffer stor. Hvis brandmændene f.eks. efterslukker uden åndedrætsbeskyttelse, kan de få stoffer som benzen, formaldehyd og sod ind i luftvejene, og det er farligt.  POLFOTO arkiv
Avisen.dks artikler om kræftramte brandmænd får nu Liselott Blixt (DF) til at kræve et årligt sundhedstjek, så læger kan spotte eventuelle kræftknuder, inden det er for sent.

Mange danske brandmænd kender en kollega, der er død eller syg af kræft.

Og det er ikke tilfældigt. Ny forskning viser, at der er en overdødelighed blandt brandmænd på grund af kræft.

En overdødelighed, som Dansk Folkeparti (DF) nu vil have gjort noget ved.

"Brandmænd er hverdagens helte. De risikerer deres liv for at redde os andre ud af flammerne. Samfundet er afhængigt at dem, og derfor skal samfundet også være der for dem, når de bliver syge af deres job," mener Liselott Blixt, der er partiets sundhedsordfører.

Minister ind i sagen

Hun vil nu tage sagen op med Socialistisk Folkepartis (SFs) sundhedsminister Astrid Krag.

"En kræftpatient koster samfundet dyrt. Derfor vil det være en god investering at forebygge kræften blandt brandmænd ved at indføre en årlig obligatorisk lægeundersøgelse," siger Liselott Blixt.

Efter hendes mening er det vigtigt, at sundhedstjekket bliver obligatorisk, fordi mænd ikke er så gode til at gå til lægen, som kvinder er.

"Brandmænd er typisk nogle macho-typer, der ikke går til lægen, medmindre de har rigtigt ondt," siger Liselott Blixt.

Spiser pigtråd og drikker saltsyre

Det kan Tommy Kjær skrive under på. Han er selv brandmand ved Københavns Brandvæsen, hvor macho-kulturen lever i bedste velgående.

"Det hedder sig, at nogle brandmænd spiser pigtråd og drikker saltsyre til morgenmad, og den type går næppe til lægen, medmindre det er et krav," siger brandmanden, der også er næstformand i Brandfolkenes Organisation.

Tommy Kjær har i årevis kæmpet for at oplyse andre brandmænd om den forhøjede risiko, de har for at få diagnosen cancer.

"Mit håb er, at ministeren vil være med til at forebygge kræft på landets brandstationer," siger han.

Også Finn Olsen, der er ekspert i sikkerhed inden for brand og redning mener, at det er nødvendigt, at sætte ind med ekstra indsats.

"Med den viden, der nu er fra store udenlandske undersøgelser, bør alle danske brandfolk screenes for cancer", siger han.

Seniorklubbens medlemmer kradser af

Sven Præst er formand for en seniorklub, hvis medlemmer har arbejdet for Københavns Brandvæsen.

Da han selv startede som brandmand i 1968, var der 18 mænd på hans hold. En tredjedel af dem er i dag døde af kræft.

Spørger du den ældre brandmand, er det godt, at politikerne nu åbner øjnene for den overdødelighed, der knytter sig til faget.

"Mange af seniorerne ved lige så lidt om kræftrisikoen, som de unge brandfolk gør. Vi har studset over, at så mange er faldet bort, men de fleste har ikke tænkt på, at det kunne hænge sammen med al den røg, vi har ædt," siger Sven Præst.

Kræfttilfælde skal tælles

Kravet om et årligt obligatorisk sundhedstjek hos lægen skal gælde både fuldtids- og deltidsbrandmænd, hvis det står til Dansk Folkeparti.

Desuden vil sundhedsordfører Liselott Blixt undersøge, om det vil være muligt at få Sundhedsstyrelsen til at tjekke danske brandmænds cpr-numre i dødsregistret for at få et overblik over, hvor mange kræfttilfælde, der har været.

Med livet som indsats

 

 

Sikkerheden sejler på brandstationerne. Brandmænd presses på livsfarlige øvelser og må bruge forældet og farligt udstyr

Læs hele sagen her

 

Brandmænd og kræft

Brandmænds risiko for at få testikelkræft er 50 procent højere end den gennemsnitlige befolkning.

 

Risikoen for at få prostatakræft er 30 procent højere.

 

Risikoen for at få lymfekræft (Non-Hodgkin-sygdommen) er 21 procent højere.

 

Det viser en videnskabelig gennemgang af en stribe aktuelle og valide forskningsprojekter.

 

Kilde: International Agency for Research on Cancer (IARC)