Lars hører stadig pistolskud hver nat
I dag demonstrerer Lars Esbensen og hundredevis af krigsveteraner for, at traumer skal kunne godkendes som arbejdsskade, selvom hjemvendte soldater har været til læge senere end seks måneder efter endt mission.  Foto: Privat
Mareridtene forfølger ham, og han har siddet med kniven mod pulsåren flere gange. Lars Esbensen venter stadig på erstatning for den post traumatiske stress (PTSD), han har pådraget sig i krig for Danmark.

Lars Esbensen går patrulje, da to biler pludselig nærmer sig. Efterhånden som de kommer nærmere får han øjenkontakt med passageren i den ene bil, manden har en pistol.

Tankerne flyver igennem hovedet på Lars Esbensen. Da bilerne er kun en meter fra ham, trækker manden pistolen og skyder to gange op i luften. Episoden ligger 20 år tilbage, men han husker den, som var det i går. For det skete igen i går, og i sidste uge.


Episoden vender nemlig tilbage gang på gang som Lars Esbensens værste mareridt.

”I dag kan der godt gå et par dage imellem mareridtene, men de vender altid tilbage,” siger han.

I dag er Lars Esbensen mødt op for at demonstrere på Christiansborg. Han er utilfreds med, at soldater vender hjem med et så skadet sind, at de har svært ved at fungere. Alligevel er det de færreste, der får anerkendt deres lidelser som en arbejdsskade.

Fra fredelig fyr til slagsbror

Det hele startede tilbage i 1993, hvor Lars Esbensen var på sin første mission i Kroatien. Han tog af sted som en fredelig fyr. Det var først længe efter, han var kommet hjem til Danmark, at han opdagede sin egen forandring.

Første gang, det slog klik for ham, var under en bytur efter hjemkomsten, hvor en kammerat fik bank.

”Før i tiden havde jeg løbet min vej,” fortæller han.

Men denne gang sprang han på overfaldsmanden. Han stoppede ikke med at slå, før han blev hevet væk.

De næste tre år husker han som én lang bytur. Det hele handlede om at drikke sig sanseløs hver weekend og gå i byen for at finde nogen at slå på.

Kunne ikke klare at høre sine børn græde

Siden fik Lars Esbensen børn. Men alkoholmisbruget har forfulgt ham, og en 13 år lang brandert forhindrede ham i at være en god far for sine to børn.

”Jeg kunne ikke klare, når børnene græd, for jeg var selv fuldstændig ødelagt inden i,” siger han.

I stedet blev han rasende, råbte og skreg og kastede med møbler, fortæller han.

Frustrationerne har fået ham til at sætte knivbladet mod håndledet seks gange, men hver gang har han tænkt på børnene og har lagt kniven fra sig. I dag overvejer han ikke længere selvmord.

Men han kender flere soldaterkammerater der har taget livet af sig selv.

Venter på erstatning

Det var først i 2010, da en veteranven tog fat i ham og bad ham fortælle den historie, han fortæller Avisen.dk i dag, at det gik op for Lars Esbensen, at han lider af PTSD. Posttraumatisk Stress Syndrom.

Men det er 17 år for sent til at få anerkendt sygdommen som en arbejdsskade fra tiden på Balkan. Hans sag er nemlig forældet, mener myndighederne.

Men for Lars Esbensen er skaderne stadig nutid. Han har som mange andre prøvet sin sag i Arbejdsretten, men har fået afslag. Nu ligger sagen hos Ankestyrelsen.