HELTE HAR OGSÅ KRAV PÅ SIKKERHED Interview med Frank J: Stoler du på ledelsen?
”Jeg vil følge de 20 initiativerne til dørs. Det samme gælder Københavns Kommunes Beredskabskommission,” siger Frank Jensen. Fotograf: Jasper Carlberg
"Der er ingen, der skal frygte for deres job ved at tale om arbejdsmiljøforhold," siger overborgmester, der stadig har tilliden til ledelsen Københavns Brandvæsen.

Sikkerhedsfolk, der fortæller, at ledelsen degraderer og chikanerer sine kritikere. En arbejdsmiljørepræsentant, hvis opråb ignoreres af ledelsen, hvorefter en brandmand ender i livsfare.

Læg dertil en undersøgelse, der udstiller Københavns Brandvæsen som en arbejdsplads, hvor en macho-kultur presser medarbejderne på livsfarlige øvelser, og hvor ledelsen enten taler usandt eller ser igennem fingre med, at dens brandmænd bærer livsfarlige ilt-apparater, der burde være udskiftet.

Avisen.dk har spurgt overborgmester Frank Jensen (S), der er den øverste politiske chef i Københavns Brandvæsen, om han stoler på ledelsen.

"Brandvæsenets ledelse tager 20 nye initiativer på baggrund af redegørelsen. De har klart signaleret, at de har lyttet til kritikken og tager konsekvensen af den. Derfor har jeg tillid til ledelsen," siger Frank Jensen og fortsætter:

"Der er tale om konkrete sikkerhedsforhold, der skal forandres. Derudover er der behov for – ledelsesmæssigt – at arbejde med kulturen."

"Der er ingen tvivl om – og det afslører Avisen.dks artikler også – at der er behov for at arbejde med kulturen. Den macho-kultur, der kan udvikle sig i et brandkorps, har ledelsen selvfølgelig ansvaret for ikke udvikler sig på en måde, der bringer brandmændenes sikkerhed i fare," siger Frank Jensen.

Hvordan vil du sikre dig, at det sker?

"Jeg vil følge de 20 initiativer til dørs. Det samme gælder Københavns Kommunes Beredskabskommission," siger Frank Jensen.

Nye forhold er kommet frem. Både nuværende og tidligere sikkerhedsfolk siger, at man risikerer at blive chikaneret og degraderet, hvis man kritiserer huller i sikkerheden. Hvor langt skal brandmændene ud, før du mister tillid til ledelsen?

"Vi må aldrig nogensinde komme dertil, hvor brandmænd får overskredet deres grænser, og deres sikkerhed bringes i fare, når der gennemføres øvelser. Det er klart. Det er baggrunden for, at der nu strammes op. Der er handlet på det."

Men I kan vel næppe have handlet på noget, som først bliver afdækket nu?

"Hvis der er nye oplysninger fremadrettet, så vil det selvfølgelig blive iagttaget, om de er omfattet af de 20 konkrete anbefalinger. Det skal jeg nok sikre mig."

En arbejdsmiljørepræsentant ved navn Henning Dons er stået frem. Han frygter at miste sit arbejde, fordi han nu kritiserer sikkerheden i Københavns Brandvæsen. Skal han frygte for sit job?

"Under ingen omstændigheder. Der er ingen, der skal frygte for deres job ved at tale om arbejdsmiljøforhold i Københavns Brandvæsen – overhovedet ikke," siger Frank Jensen.

Beredskabschefen og flere fra ledelsen oplyste til Avisen.dk og TV 2 NEWS, at et dokumenteret farligt ilt-apparat var taget ud af brug. Men de sidste blev først fjernet, efter Avisen.dk dokumenterede, at de var på Christianshavns Brandstation.

Så enten har ledelsen ikke styr på, hvilke apparater, brandmændene bruger, eller også talte den usandt i medierne. Hvad mener du om den sag?

"Det kan jeg ikke gå ind i. Men i spørgsmålet om sikkerheden for vores medarbejdere i Københavns Brandvæsen, der kan jeg sige, at sikkerheden har det fulde fokus fra både den faglige ledelse, Beredskabskommissionen og undertegnede. Og vi følger det til dørs," siger Frank Jensen.

Hvor skal en brandmand henvende sig, hvis han eller hun ikke tør henvende sig til ledelsen med et sikkerhedsproblem?

"Man skal altid kunne henvende sig til ledelsen," slår Frank Jensen fast.

Med livet som indsats

 

 

Sikkerheden sejler på brandstationerne i Københavns Brandvæsen. Brandmændene presses på livsfarlige øvelser og må bruge forældet og farligt udstyr

Læs hele sagen her